LIGE NU:

Færre valgte at stemme: - Nordjylland ligger kronisk under resten af landet

Med en nordjysk valgdeltagelse på 83,1 procent var landdelen med til at trække den generelle stemmeprocent ned.

Det blev ikke den overvældende vælgeropbakning til folketingsvalget, som flere havde spået.

Heller ikke i Nordjylland.

I Nordjyllands Storkreds valgte 83,1 procent af alle stemmeberettigede at gå i stemmeboksen, og det var dermed, udover Bornholms Storkreds, den landsdel, der stod for den laveste valgdeltagelse.

- Tendensen med den lavere valgdeltagelse er den samme som hele landet. Nordjylland ligger kronisk under resten af landet, også historisk set. De typiske forklaringer er, at vi er lidt mindre politiske interesserede heroppe, og at der er et lidt lavere uddannelsesniveau, hvilket ofte hænger sammen med valgdeltagelsen, siger Ditte Shamshiri-Petersen, valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Den relativt lave valgdeltagelse er værd at tage med i betragtning, når hele folketingsvalget skal evalueres, mener hun.

- Vi skal altid være bekymret for faldende deltagelse. Andet valg i streg, at den er faldet, så det er selvfølgelig værd at notere sig, siger Ditte Shamshiri-Petersen.

Ved seneste folketingsvalg i 2015 stemte 84,8 procent af de nordjyske vælgere.

Nordjysk skepsis overfor mindre partier

I den første gennemgang af det nordjyske valgresultat, er der andet end valgdeltagelsen, der springer i øjnene.

I Nordjyllands Storkreds er der nemlig ikke meget opbakning at hente for de mindre etablerede partier.

- De to store partier (Venstre og Socialdemokratiet, red.) står stærkt heroppe. Nordjyderne samler sig traditionelt set om de to store partier, mens de små partier har det svært. Der tegner sig generelt en vis nordjysk skepsis i forbindelse med små og nye partier på stemmesedlen, siger Ditte Shamshiri-Petersen, der samtidig uddyber de store partiers fine valg i Nordjylland.

- Socialdemokratiet ligger pænt over sidste valgresultat i Nordjylland – selvom stemmeandelen i forvejen var høj. "Mette-effekten" (Mette Frederiksen er denne gang opstillet i Aalborg Øst, red.) har måske slået lidt igennem. Men som jeg også tidligere har nævnt i forbindelse med denne valgkamp, så er der grænser for, hvor stor den effekt kan være, når Socialdemokratiet i forvejen har så stor opbakning i Nordjylland.

- Venstre følger i Nordjylland landstendensen med den pæne fremgang, også selv om man har mistet en stemmesluger i form af Søren Gade. De Konservatives resultat har overrasket mig lidt, da de med resultatet ligger over de få landsdelsmeningsmålinger, vi havde at vurdere ud fra. De går frem med 3,2 procent i hele landet og 2,2 procent i Nordjylland, siger hun.

I løbet af torsdagen bliver antallet af personlige stemmer offentliggjort. Følg resultaterne på TV2 Nords liveblog.