Fyret flytter: Udlandet er vilde med Rubjerg Knude Fyr
Der er stor interesse i udlandet for at følge flytningen af Rubjerg Knude Fyr, og især i Tyskland fylder flytningen meget.
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr er en international begivenhed. Mange udenlandske turister besøger hver dag fyret, og på især Facebook følger mange med fra udlandet.
"Fyretflytter" hedder Hjørring Kommunes officielle side på Facebook for flytningen af Rubjerg Knude Fyr. På siden kan man følge arbejdet med at flytte fyret, og på kort tid har siden fået over 2.300 medlemmer, og mere end halvdelen af dem er fra udlandet.
- Der er utrolig stor interesse fra Tyskland, siger Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt (Soc.Dem.).
Facebook-siden har i skrivende stund 638 medlemmer fra Tyskland. Det bliver kun overgået af Danmark, som naturligt nok er det land, hvor flest medlemmer af siden er bosat. 698 medlemmer er fra Danmark.
Hamborg er den by, hvor flest medlemmer af siden er bosat, og den store tyske tv-station RTL kører deres sendevogn til Rubjerg Knude i uge 43, så de kan sende direkte til hele Tyskland, når fyret bliver flyttet.
- Jeg er rigtig glad for, at vi har det her som trækplaster, og jeg er rigtig glad for, at vi flytter fyret. Selv om noget af historien forsvinder fra fyret, så er der stadig et fantastisk drama, som man kan fortælle om, siger Arne Boelt.
Kvart million besøger Rubjerg Knude
Hvert år besøges Rubjerg Knude Fyr af mere end en kvart millioner mennesker, og flytningen af det 120 år gamle fyr har skabt ekstra opmærksomhed.
- Potentialet er stort, hvis vi formår at udnytte det, og det skal vi, siger borgmesteren.
Selv om naturen i dag viste sig fra sin mere barske side med sandstorm på toppen, hvor sandkornene føg rundt i luften, så tiltrak fyret også i dag mange mennesker. Blandt andet familien Richter fra Nürnberg i Tyskland.
- Det er flot. Det er interessant og simpelthen så fascinerende, fordi det står på kanten og er så tæt på at styrte ned. Det er virkelig spændende, siger Katja Richter.
Sammen med sin mand, Marc Richter, og deres to små børn har de taget turen op gennem den vandrende sandklit for at komme op i fyret.
- Det er meget interessant at se, hvordan det står i klitten, og hvordan byggepladsen er ved at komme på plads efter to dage. Det synes jeg er rigtig spændende, at det sker, mens vi står her, siger Marc Richter.
Stort potentiale for Hjørring
Ifølge brandingeksperten Thomas Fedder fra reklamebureauet Fedder+Okkels kan Hjørring Kommune bruge den store interesse for fyret positivt:
- Der er mange afledte effekter af, at der kommer rigtig mange til lige præcis et sted. Det kan man bruge til at få dem fortalt, at der også er mange andre spændende steder i kommunen og landsdelen. Det er altid godt, når den fælles lagkage bliver større, og det tror jeg, at den gør med fyrets flytning, siger Thomas Fedder.
En del af den wow-effekt, der har været, har jo handlet om, at det har stået lige ud til vandkanten og har været ved at falde i. Mister det ikke noget af den effekt nu?
- Det tror jeg ikke. Det stod 200 meter fra vandkanten for 120 år siden, da det blev indviet. Det er en del af fortællingen, det er en del af charmen, det er en del af den story telling, der er omkring det fyr. Vi ved ikke, hvor længe det står i den afstand til vandet. Det er noget, vi fortæller videre til vores børn og børnebørn.
Herunder kan du se hele interviewet med Thomas Fedder:
Søndag er sidste chance
Det er snart slut for en stund med at besøge Rubjerg Knude Fyr. Det omfattende arbejde med at flytte fyret betyder, at søndag er sidste chance for at komme op i fyret på dets nuværende placering. Herefter lukkes der for adgang for at give plads til at arbejde omkring fyret.
I dag blev der derfor sat hegn op omkring fyret.