Ingeniørkunst: Krudttårnet flyttet på teflonplader

Ligesom Rubjerg Knude Fyr nu skal flyttes, blev også Krudttårnet i Frederikshavn engang flyttet. For 45 år siden blev det rykket 270 meter for at gøre plads til en ny dok. Se alle billederne her.

Rubjerg Knude Fyr er langt fra den eneste ikoniske bygning i Nordjylland, der er forsøgt flyttet.

For 45 år siden i Frederikshavn stod byens vartegn Krudttårnet i vejen for en udvidelse af værftet. Derfor gik man i gang med at flytte det 4.500 tons tunge krudttårn 270 meter.

I 1974 skulle man bygge en ny og større dok på værftet i Frederikshavn, og den skulle være dér, hvor Krudttårnet stod. Derfor blev løsningen at flytte Krudttårnet i sin helhed 270 meter til tårnets nuværende placering.

quote Det var et kæmpe projekt, og der var jo ikke nogen, der vidste noget som helst om, hvorvidt det ville komme til at gå godt. Det dér med at flytte et tårn, der vejer 4.500 tons i ét stykke, det var ikke prøvet før, og alle var spændte på, om det kunne lade sig gøre.

Erik S. Christensen, arkivar, Kystmuseet Bangsbo

Myndighederne havde allerede i 1930'erne givet afslag på, at man måtte pille tårnet ned sten for sten og opføre det et andet sted. "Så var det ikke Krudttårnet", lød begrundelsen.

Derfor var en flytning eneste mulighed.

- Det var et kæmpe projekt, og der var jo ikke nogen, der vidste noget som helst om, hvorvidt det ville komme til at gå godt. Det dér med at flytte et tårn, der vejer 4.500 tons i ét stykke, det var ikke prøvet før, og alle var spændte på, om det kunne lade sig gøre, fortæller arkivar ved Kystmuseet Bangsbo Erik S. Christensen til TV2 Nord.

Det var den lokale virksomhed Trigon, der stod for flytningen af tårnet, der fra begyndelsen løb ind i vanskeligheder. Der løb pludselig vand ind i den nye dok, man var ved at bygge, og det truede med at underminere Krudttårnets fundament.

Tårnet satte sig, og man måtte begynde arbejdet forfra med at grave soklen. Først efter startvanskelighederne var løst, blev Krudtårnet skubbet og trukket 270 meter på teflonplader - med en hastighed på 20 centimeter i døgnet.

Hele flytningen tog et år.

- Man fik det flyttet, og det er et kæmpemæssigt stykke ingeniørarbejde. Hatten af for den lokale virksomhed, som stod for arbejdet, siger Erik S. Christensen.

Krudttårnet overlevede flere krige

Krudttårnet blev i sin tid bygget på et stenrev ud for fiskerlejet Fladstrand til beskyttelse af stedet. Det var i årene 1686 til 1690.

Da Fladstrand voksede og blev til Frederikshavn, gjorde havnen det samme. Og selv om Krudttårnet havde overlevet både Store Nordiske Krig og Englandskrigene, så var det fremskridtet og industrialiseringen i Frederikshavn, der udgjorde den største trussel mod det gamle tårn.

I 1976 blev Krudttårnet genåbnet for offentligheden af den kongelige familie. Op til åbningen havde de haft så travlt, at de ikke havde nået at så græs og få gjort arealerne omkring Krudttårnet grønne.

Derfor såede man karse i jorden et par dage inden, så det hele så fint ud til det kongelige besøg.

Arkivar Erik S. Christensen er glad for, at man nu også vil bevare Rubjerg Knude Fyr på samme måde som Krudttårnet.

- Det, synes jeg, er fint, for Rubjerg Knude Fyr betyder utroligt meget for dem, der bor på vestkysten. Der er det jo en slags vartegn. Det er fint, at man gør sådan nogle ting, også selv om det er dyrt, så er det godt, at man bevarer nogle af de der gamle ting, påpeger Erik S. Christensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland