SENESTE NYT:

ANALYSE: DF'ers eksklusion var forventelig

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kommer ikke som verdens største overraskelse, at den nordjyske politiker Erik Høgh-Sørensen nu ikke mere er medlem af Dansk Folkeparti.

I flere uger har han lignet én, der afsøgte grænser og gang på gang udfordrede Morten Messerschmidt, som på årsmødet i januar vandt den formandspost, som Erik Høgh-Sørensen også selv havde kandideret til.

Gang på gang har det nordjyske byrådsmedlem, når medierne spurgte ham, svaret, at hvis den ny ledelse ikke var tilfreds med ham, måtte den jo ekskludere ham. Men, har han hver gang føjet til, "sker det, tager jeg mandatet i Hjørring byråd med mig".

Nu fremstår hans ord om eksklusion som en selvopfyldende profeti. Man kan næsten, når man ser den række af kritiske udtalelser, han er kommet med siden årsmødet i januar, få den tanke, at Erik Høgh-Sørensen ikke ville blive i DF længere - men han ville ikke gå selv. 

Han ville smides ud! Måske også for derved at forsøge at fremstille Morten Messerschmidt som utroværdig ved at tvinge ham til at fravige sit højtidelige løfte om, at der også var plads til dem, der ikke havde støttet ham i formandsvalget.

Det er imidlertid ikke kun den nye partiformand, den 57-årige nordjyske lokalpolitiker har været på kollisionskurs med. Den velformulerede og markante Høgh-Sørensen har også blandt sine partifæller i Nordjylland længe delt vandene. Nogle beundrer ham og hans oratoriske evner, andre ser ham som en uforudsigelig solorytter.

Pegefinger for at undgå tumult

I efteråret - hvor Erik Høgh-Sørensen, dengang regionsrådsmedlem, undsagde det budgetforlig, hans gruppeformand havde indgået - forlangte lokale kræfter ham ekskluderet, men hovedbestyrelsen nøjedes med at løfte en pegefinger.

Formentlig især for at undgå tumult få uger før kommunalvalget. Hvor Erik Høgh-Sørensen ikke genvandt pladsen i regionsrådet, men til gengæld vandt en plads i byrådet i Hjørring.

Blev pillet af listen

For nogle uger siden var den gal igen-igen. Anledningen var ytringer, Erik Høgh-Sørensen var kommet med på sociale medier. 

Denne gang blev hovedbestyrelsens sanktion, at Erik Høgh-Sørensen blev pillet af listen over emner, partiet kan vælge imellem, når de opstiller folketingskandidater. Erik Høgh-Sørensen har tidligere været folketingskandidat i Brønderslevkredsen og har indtil nu været det i Hjørringkredsen.

Ved at fjerne ham fra listen afskar hovedbestyrelsen den nordjyske lokalpolitiker fra at kandidere på de opstillingsmøder, der holdes i denne tid. 

Præcis i aften er der opstillingsmøde i Hjørringkredsen.

Erik Høgh-Sørensen havde tænkt sig at møde frem. Det er han nu qua den meget ekspeditte eksklusion afskåret fra.

I torsdags opsøgte han i Aalborg i forbindelse med KL's topmøde partiformand Morten Messerschmidt og appellerede til, at fjernelsen fra kandidat-listen blev omstødt. 

Efterfølgende fik Erik Høgh-Sørensen løfte om, at hans anke tages op i hovedbestyrelsen, men først på det næste ordinære møde 7. april. På det tidspunkt ville løbet imidlertid være kørt, fordi man de fleste steder i mellemtiden havde valgt folketingskandidat.

Giftig strid

Kulminationen på den giftige strid mellem Erik Høgh-Sørensen og Morten Messerschmidt blev en politianmeldelse mod den ny formand og den ny partisekretær, indgivet i går. At politianmelde de to kan forekomme ulogisk, al den stund at det ikke er dem, der beskyldes for at have fiflet med partipenge.

Beskyldningen går mod medlemmer af en tidligere bestyrelse for DF i Hjørring, som samtidig er meldt til politiet.

Lokale talte for døve øren

Når Morten Messerschmidt og partisekretær Jens Vornøe også involveres, er begrundelsen, at de ikke har reageret på en henvendelse om sagen, som den nu afgåede DF-bestyrelse i Hjørring sendte 23. februar.

Bestyrelsesmedlemmerne i Hjørring-foreningen har imidlertid tidligere, efter at den trådte til i maj 2021, kontaktet partiet og hovedbestyrelsen (hvori Erik Høgh-Sørensen i øvrigt selv havde sæde frem til september sidste år). 

Men ifølge Kurt Jensen, formand indtil sidste uge, talte man for døve øren både dengang og i februar.

Fortsætter som løsgænger

Nu er Erik Høgh-Sørensen fortid i Dansk Folkeparti. Han har bebudet, at han fortsætter som løsgænger i byrådet i Hjørring, hvor han siden nytår har siddet på Dansk Folkepartis eneste mandat.

Han vil uden tvivl vide at markere sig også fra sin nye løsgænger-plads. Fremtiden må vise, om han hen ad vejen søger ind i et andet parti - og om man her vil optage ham.