Seneste nyt:

Forbrændingsanlæg er lukningstruet: Forbrugerne kan få en ekstraregning på 35 millioner kroner

Forbrændingsanlægget AVV i Hjørring er et af landets mest energieffektive i landet og på vej med flere grønne tiltag. Alligevel er det nu truet af lukning, efter Kommunernes Landsforening har udpeget AVV som et af ti anlæg, de mener bør tages ud af drift. Bliver lukningen gennemført, kan det blive en dyr fornøjelse for fjernvarmekunder i området.

Forbrændingsanlægget AVV i Hjørring modtager affald, der bliver forvandlet til fjernvarme. Men det kan måske snart være slut. AVV optræder nemlig på Kommunernes Landsforenings (KL) liste over forbrændingsanlæg, de mener bør lukkes.

Listen er blevet til i forbindelse med et landspolitisk klimaønske om at nedbringe affaldsforbrænding i Danmark med 30 procent. Formanden for AVV har mere end svært ved at forstå, hvorfor de er blevet udpeget.

- Jeg tænkte: Det er da løgn. AVV’s energianlæg er et af landets mest effektive, og vi producerer den billigste varme i hele landet til vores to aftagere i Hjørring og Hirtshals. Jeg havde svært ved lige at finde logikken, siger Jørgen Bing, der er bestyrelsesformand i AVV og medlem af byrådet i Hjørring Kommune for SF.

Kan blive dyrt for forbrugerne

Derudover frygter Jørgen Bing, at det får konsekvenser for forbrugerne.

- Rambøll har regnet på det, og de siger, det betyder en ekstraregning til varmeforbrugerne på cirka 35 millioner kroner. Det bliver dyrere, fordi vi skal til at importere vores fjernvarme andre steder fra, hvor vi hidtil har kunnet tilbyde det lokalt, siger Jørgen Bing.

Ifølge formanden for Dansk Affaldsforening er der ikke noget unormalt i den proces, der er i gang, og han mener, at tingene stadig kan ændre sig.

- Det er jo et fagligt grundlag – et first take på at præsentere en løsning på en bunden opgave, som Folketinget har bedt KL om at løse. Der er valg i den analyseform, som vil blive udfordret, og det er der ikke noget unaturligt i, siger formand i Dansk Affaldsforening Mads Jakobsen.

Nu starter politisk proces

Kommunernes Landsforening, der er ansvarlige for udarbejdelsen af listen, har ikke ønsket at kommentere på den kritik, AVV frembringer, men skriver i et svar til TV2 Nord:

- Det er nu op til Energistyrelsen at gennemgå listen og vurdere den medfølgende data. AVV i Hjørring er velkomne til at fremsende deres bemærkninger til styrelsen. KL er bekendt med, at styrelsen afholder et møde den 6. januar, hvor selskaberne får lejlighed til at komme med deres bemærkninger.

Jørgen Bing anslår, at det vil koste omkring 30 stillinger at nedlægge energianlægget.

Forslaget skal nu drøftes politisk mellem staten og kommunerne, og den endelige liste forventes at være færdig til sommer.

260917 sygeplejeuddannelsen studerende mænd

Mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU'en skal få flere til at arbejde mere

220122 Hjallerup brand 3

gallery Emhætte satte ild i hus

110122 Parkeringspladser til nyt sygehus i Aalborg

play Forsinkelser i byggeriet af det nye supersygehus koster dyrt

retten i aalborg

Fem mænd dømt for stribe af indbrud i landejendomme

260917 sygeplejeuddannelsen studerende mænd

Mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU'en skal få flere til at arbejde mere

220122 Hjallerup brand 3

gallery Emhætte satte ild i hus

110122 Parkeringspladser til nyt sygehus i Aalborg

play Forsinkelser i byggeriet af det nye supersygehus koster dyrt

Til forsiden

Til forsiden