En fodboldverden i forandring


I 90’erne og 00'erne var Fortuna-spillerne dronninger af dansk fodbold. Men kampen tilbage til toppen er nærmest umulig, siger ekspert.

Denne fortælling er skrevet på baggrund af dokumentaren “TV2 Nord Undersøger: En fodboldverden i forandring”, som du kan se nederst i artiklen.

Kulden bider i kinderne, mens et snøft får den lille våde dråbe ved næsen til at fare tilbage.

- Hep, hep, råber træneren, og kaster en bold ind foran mål.

En spiller løber frem og får bolden i nettet med et vristspark. Hurtigt løber hun tilbage i køen, mens hun fjerner hestehalen, der undervejs er røget ind foran ansigtet.

Så er det den næstes tur.

Det er mandag eftermiddag, og Fortuna Hjørrings kvindeliga-hold træner på græsbanerne ved klubhuset.

På sidelinjen står Karina Bech Jensen. Udover at være formand for Fortuna Hjørring har hun også selv spillet i klubben. Derfor var hun med, dengang Fortuna var nærmest flyvende og vandt det ene mesterskab efter det andet.

- Det var kæmpestort og fedt at være med til. Selvom jeg ikke spillede på førsteholdet, så var hele klubben en del af det. Når man vinder kampe, medaljer og mesterskaber, så er der bare en fantastisk god stemning, siger hun.

Karina Bech Jensen er formand i Fortuna Hjørring.
Karina Bech Jensen er formand i Fortuna Hjørring.

I 1994 vinder Fortuna Hjørring deres første Danmarksmesterskab, og det bliver startskuddet for en lang sejrsstime. 

Siden da er Fortuna blevet danske mestre 11 gange, har vundet landspokalen ti gange, vundet "The double" fire gange, og så har de vundet det nordiske mesterskab to gange.

Det gør kvindefodboldklubben til en af de mest vindende indenfor sit felt i Danmark. 

TV2 Nord var med, da Fortuna Hjørring blev danmarksmestre.

Ifølge Lars Søndergaard, der er tidligere landstræner på det danske kvindelandshold, har Fortuna Hjørring altid haft en stor plads i sporten. Noget man bør tage hatten af for, siger han.

- Fortuna bliver nok dannet, fordi andre fodboldklubber ikke tog hensyn til kvinderne. Og så følte Fortuna, at de blev nødt til at lave en klub, der kunne tilbyde gode rammer. Der må man bare sige, at det der blev lavet i Fortuna, det er helt fantastisk.

"MålMadsen" gør det igen


- Det er mig her på den midterste række helt ude til venstre.

Lene Madsen peger på et af de mange holdfotos, der hænger på væggen i klubhuset.

- Det er gode minder at se tilbage på.

Fortuna Hjørring vandt deres første danmarksmesterskab i 1994. I dag hænger holdfotoet fra samme år på væggen i klubhuset.
Fortuna Hjørring vandt deres første danmarksmesterskab i 1994. I dag hænger holdfotoet fra samme år på væggen i klubhuset.

Hun kom til Fortuna Hjørring som 20-årig i 1994, og begynder dermed i klubben kort før pokalerne begynder at vælte ind.

- Det var en kæmpe omvæltning for mig. Jeg kom fra trygge rammer i Vestjylland, hvor jeg boede med mine forældre. Så skulle jeg pludselig til at finde både lejlighed, fast job på 37 timer og oveni det kæmpe om at få en plads i startopstillingen, siger hun.

TV2 Nord lavede et portræt af Lene Madsen.

Der går dog ikke længe før Lene Madsen bliver en af de allerbedste danske spillere. Hun får hurtigt målrekord, og det giver hende kaldenavnet ”MålMadsen”.

I løbet af sin tid i Fortuna scorer Lene Madsen 357 mål i bare 315 kampe. Og også på landsholdet scorer hun mange mål. Det gør hende til en af de ti mest scorende spillere i international kvindefoldbold nogensinde.

- Det er ikke noget, jeg tænker over til hverdag. Men det var da mange mål, jeg fik scoret. Jeg synes bare, at jeg har været enormt heldig og har fået nogle fantastiske oplevelser.

Lene Madsen bliver interviewet efter en tabt finalekamp.

Sagde nej til Japan for at blive i Fortuna

I 1995 bliver Lene Madsen endda tilbudt at skifte klub. En japansk storklub har fulgt hendes succes og tilbyder hende en kontrakt. Men selvom Japan dengang var førende indenfor kvindefodbold, så afviser Lene Madsen tilbuddet.

- Jeg tror, det var vestjyden i min mave. Jeg turde i hvert fald ikke flytte til Japan. Det kan jeg da godt fortryde lidt i dag. Det er det eneste jeg fortryder i min karriere. For det havde da været fedt med et udlandseventyr, siger hun.

Der blev der skrevet om det japanske jobtilbud i avisen.
Der blev der skrevet om det japanske jobtilbud i avisen.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

- Vi skal gøre noget, hvis ikke toget skal køre forbi

I dag er Lene Madsen en del af bestyrelsen i Fortuna Hjørring. Derfor følger hun udviklingen i klubben tæt.

Kvindefodbold anno 2023 er nemlig langt fra det, Lene Madsen spillede dengang.

- Der er meget, der har ændret sig. For eksempel arbejdede jeg som revisor på fuld tid ved siden af. I dag kan flere og flere leve af at være fodboldspiller, siger hun.

- Det er da fedt. Jeg kan godt være lidt misundelig på, at det ikke var sådan, dengang jeg spillede.

Lene Madsen holder trofæet, som hun fik af Top Danmark og DBU, da hun blev årets spiller i 1995.
Lene Madsen holder trofæet, som hun fik af Top Danmark og DBU, da hun blev årets spiller i 1995.

Selvom udviklingen umiddelbart er god for dansk kvindefodbold, så har den også fået konsekvenser for en klub som Fortuna Hjørring.

- Vi oplever meget større konkurrence fra andre klubber. Så vi skal gøre noget anderledes, hvis vi ikke vil stå tilbage, mens toget kører forbi, siger Lene Madsen.


quote Klubber med lav økonomi har ikke store chancer

Lars Søndergaard

En svedperle løber ned ad kinden, mens 21-årige Signe Carstens laver benbøjninger. Hun tager en dyb indånding, inden hun går ned i knæ med 80 kilo på vægtstangen.

Stativet giver et smæld, da hun sætter stangen tilbage.

Hun har spillet i Fortuna i fem år, og er med på højeste niveau i kvindeliga truppen.

- Jeg blev spottet og kom så hertil. For mig er Fortuna en klub, man gerne vil være i, fordi den giver mange muligheder, hvis man gerne vil noget med sin fodbold. For eksempel hvis man gerne på sigt vil til udlandet og spille, siger Signe Carstens.

Signe Carstens styrketræner op til tre gange om ugen.
Signe Carstens styrketræner op til tre gange om ugen.

Flere krav til spillere i dag

Med en drøm om at spille i store klubber er der mange krav, som spillerne skal leve op til. Der er blandt andet fokus på kost og mange times træning – både i fodbold og styrke.

- Styrketræning er en stor del af livet som fodboldspiller. Det er vigtigt, at man træner kroppen, så man kan forebygge og undgå skader, siger Signe Carstens.

Fortuna Hjørring vinder pokalfinalen i 2022 over FC Thy - ThistedQ.

Men sådan har det ikke altid været. For bare ti år siden, var styrketræning ikke en fast del af karrieren, og man trænede fodbold, som var det en hobby.

- Der helt klart sket en kæmpe udvikling, hvilket er rigtig godt, siger Signe Carstens.

Styrketræning i Fortuna Hjørring en mandag formiddag.
Styrketræning i Fortuna Hjørring en mandag formiddag.

Økonomi er altafgørende

Det bakker tidligere landsholdstræner på kvindelandsholdet, Lars Søndergaard, hende op i.

- Der er sket rigtig meget på kort tid. De store herreklubber er gået ind og har set fordelen i at have diversitet og ligestilling i klubben. Det betyder, at der nu er mulighed for at tilbyde kvinderne bedre vilkår, siger han.

Lars Søndergaard var landstræner fra 2017-2023, og særligt i den periode har udviklingen taget fart.

Lars Søndergaard stoppede som landstræner efter VM i Australien og New Zealand i sommeren 2023.
Lars Søndergaard stoppede som landstræner efter VM i Australien og New Zealand i sommeren 2023.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

- Det handler om, at der er sket meget større investeringer i kvindefodbolden. Både fra sponsor- og klubside. I de store klubber har de en større tilgang til sponsorer og til fans, og det betyder at der kan komme større indtægter ind til klubben.

Ifølge Lars Søndergaard er økonomi altafgørende for en klubs succes. Selvom flere klubber er kommet langt ved hjælp af frivillige kræfter, så er det svært at konkurrere med store udenlandske klubber, der har masser af penge i ryggen. Det er det, der rammer en klub, som Fortuna Hjørring, fortæller han.

- Nu hvor, kvindefodbolden har taget fart, så har de klubber med lav økonomi ikke store chancer.

Fortuna i problemer



I takt med, at kvindefodbolden udvikler sig, begynder Fortuna Hjørring at få problemer.

Fra at have flere landsholdsspillere, har de nu ingen. De gode spillere skifter klub – mange til udlandet. Og klubben begynder at tabe flere og flere kampe.

Mogens Jørgensen interviewer en skuffet Heidi Johansen efter en tabt kamp.

- Lige nu ligger vi nummer fem i ligaen, og det er vi jo ikke vant til. Tidligere er det kommet lidt let til os. Vi plejede at ligge nummer et eller to, og sådan har det jo faktisk været i 30 år, siger Karina Bech Jensen, mens hun ser på holdet træne.

Fortuna Hjørring træner gerne på græs, når det er muligt. Her træner de en mandag eftermiddag.
Fortuna Hjørring træner gerne på græs, når det er muligt. Her træner de en mandag eftermiddag.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Hun er ikke i tvivl om, at den øgede konkurrence er årsagen til, at situationen har ændret sig for Fortuna.

- Vi har 15 til 20 tidligere fortuna-spillere, som nu er i store klubber rundt om i Europa. Vi kan ikke konkurrere på lønningerne, tilskuerne, faciliteterne, og de muligheder, som pigerne får ude i Europa. Så jeg forstår jo godt, at de kigger den vej, og det bakker vi dem sådan set også op i, siger Karina Bech Jensen.

Fortuna Hjørring taber pokalfinalen i 2013. TV2 Nord sendte live med Nadia Nadim og Heidi Johansen efter kampen.

Er det ikke bare jer, der ikke har formået at følge med udviklingen?

- Hvis du kigger på Fortuna isoleret set, så nej. Men hvis du kigger på dansk kvindefodbold generelt, så har vi ikke formået at følge med. Hvis en storklub i udlandet vil noget, så gør de det bare. Det har vi slet ikke økonomi til herhjemme. 

Hvor ender Fortuna?



- Vi slutter træningen for i dag. Godt arbejde, råber Lene Terp til spillerne.

De pakker boldene, de farvede overtræksveste og keglerne sammen.

Lene Terp har været cheftræner i Fortuna Hjørring siden den 1. juli 2023. Tidligere har hun selv spillet fodbold på topniveau, blandt andet i OB, Fulham og på landsholdet.

Selvom kvindefodbold har ændret sig, så tør Lene Terp, der er cheftræner i Fortuna Hjørring, godt at drømme om en fremtid med pokaler.
Selvom kvindefodbold har ændret sig, så tør Lene Terp, der er cheftræner i Fortuna Hjørring, godt at drømme om en fremtid med pokaler.

Hun har store planer for Fortuna Hjørring, selvom målet har flyttet sig i takt med udviklingen.

- Projektet i dansk fodbold har ændret sig, derfor har projektet også ændret sig i Fortuna Hjørring.

- Man har været vant til at have seks til syv A-landsholdsspillere, og de er her ikke længere. Så jeg er tæt på at sige, at det er for sådan en klub her, at ændringen har været størst, siger hun.

Fortuna tabte 6-1 til HB Køge i en skæbnekamp i 2022. Nederlaget betød, at Fortuna endegyldigt måtte se mesterskabet gå til HB Køge.

Også Lars Søndergaard mener, at en klub som Fortuna er blevet hårdt ramt af den ellers gode udvikling.

- Jeg tror, det bliver svært for et dansk hold at komme derhen, hvor Fortuna var. For Fortuna at komme tilbage på toppen af dansk fodbold, det bliver også svært, siger han.

Skal tænke innovativt

Dengang Fortuna Hjørring startede deres kvindehold, var de blandt de allerførste, som satsede på kvindefodbold. Det gjorde dem til nogle af de allerbedste.

Det samme skal de gøre igen - bare på en anden måde, mener Lars Søndergaard.

- Som jeg ser det, skal Fortuna tænke innovativt igen. Hvis de bare gør som alle andre, så tror jeg ikke, de kan følge med.

- De skal satse på talentudvikling. De skal uddanne de unge spillere, få dem på kontrakt, og så kan de måske få en ekstra indtjening ved at sælge dem til større klubber bagefter.

Det unge talent Karoline Olesen var ærgerlig over resultatet, da Fortuna Hjørring tabte pokalfinalen mod FC Nordsjælland i juni 2023. I dag spiller hun hos engelske Everton.

Den vej ligger ikke træner Lene Terp helt fjernt.

- Det er i klubbens dna at vinde, så det vil vi selvfølgelig gerne. Men vi vil også gerne udvikle spillere til international fodbold. Vi har unge spillere, som først skal til at lære, hvad det vil sige at spille professionel fodbold.


Se dokumentaren "TV2 Nord Undersøger: En fodboldverden i forandring herunder:


Programmet er tilrettelagt af Katja Schlaikier. Den er optaget og redigeret af Simon Hougaard.

Denne webdok er skrevet af Katja Schlaikier.

Redaktør: Rasmus Mandsberg.