Dyrlæge om strandet hval: - Rør ikke ved den

Selvom det kan være fristende at komme helt tæt på den strandede hval, så har den bedst af at være i fred, fortæller dyrlæge.

Fredag blev en fire meter lang strandet hval spottet ud for kysten ved Voerså i Vendsyssel. 

Et par fiskere forsøgte ihærdigt at skubbe den strandede hval på dybere vand. Efter flere forsøg måtte de give op, og ringede derfor efter hjælp. Lørdag morgen ankom Naturstyrelsen og en dyrlæge til Voerså for at tilse det store pattedyr. 

- Der er blevet tjekket til hvalen, og den ligger stille, så vi formoder den kan være død, fortæller Louise Laursen, der er dyrepasser på Fiskeri- og Søfartsmuseet.

En sjælden gæst

Hvalen er af arten næbhval, der færdes bedst i store havdybder. Det er derfor usædvanligt, at den er kommet på så lavt vand.

- Den er kommet meget på afveje, for det er ikke en hval, vi plejer at finde i vores egne farvande, siger Louise Laursen.

Se video af hvalen her:

Foto: Christian Frøstrup

Selvom det kan være fristende at forsøge at røre den store hval, så har pattedyret bedst af, at man holder sig på afstand.

- Vi er ved at arbejde på mulighederne for en obduktion i samarbejde med beredskabet for havpattedyr, fortæller Louise Laursen. 

NÆBHVAL

  • Næbhvaler er en familie af oceaniske tandhvaler med seks slægter og 22 beskrevne arter.

  • Længden varierer fra tre meter til omkring 12 meter.

  • Næbhvaler har to tandpar forrest i underkæben, der kun bryder frem hos hannerne - hos hunnerne forbliver de i tandkødet.

  • Føden er hovedsagelig blæksprutter.

  • Næbhvaler kan dykke til store havdybder, sandsynligvis ned til 1 km.

Kilde: Denstoredanske.lex.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland