Seneste nyt

fra Nordjylland

Elektrisk åbning: Danmarks største åbner for tung transport

Tung transport får nye muligheder i Hirtshals. 

I dag åbnede Danmarks største ladestation til tung transport, så eldrevne lastbiler, busser og varevogne kan nu holde ind i på havnen og få strøm på batteriet. 

Byen satser sammen med Hjørring Kommune på, at grøn energi kan være med til at sikre Hirtshals og byens havn i fremtiden.

Vicedirektøren for Hirtshals Havn var ikke i tvivl, efter den første lastbil blev ladet op på byens transportcenter.

 - Det betyder meget for Hirtshals Havn, at vi har de brændstoffer, der bliver aktuelle i den grønne omstilling, at de også er tæt på havnen.

- Det er jo fordi, vi er et knudepunkt, især mellem Norge og Danmark, men også til den videre transport ned i Europa, siger Niels Kiersgaard, vicedirektør for Hirtshals Havn.

Hønen og ægget

I alt er der kommet tre lynladestandere til op til 6 ellastbiler ad gangen op i Hirtshals. Chefen for grøn omstilling i Hjørring Kommune, Lotte Vang, er glad for, at projektet nu er realiseret.

- Det betyder utrolig meget for Hirtshals at positionere sig på den grønne omstilling. Vi har gang i rigtig mange forskellige initiativer i forhold til at drive den her opstilling af vores samfund.

- Det her er et rigtig vigtigt skridt for den tunge transport. 

Selvom de nu er kommet op, er det ikke sikkert, at der venter lange køer ved ladestanderne. Det er nemlig kun 1300 ud af 43000 indregistrerede lastbiler i Danmark, der kører på el. 

Men det håber vicedirektør for Hirtshals Havn, Niels Kiersgaard, at man kan være med til at ændre.

- Det er jo altid den her med hønen og ægget. Man vil gerne se, infrastrukturen er der. Det var jo også det, der gjorde det for elbilerne, at man ikke så det som en hindring at få ny strøm på bilen. 

- Når ladestrukturen er der, så begynder man at bruge den, og så investere man også i lastbiler, slutter vicedirektøren.