Finansekspert om frifindelse: Krisens skyld at sparekasse led tab

TV 2's finansekspert, Ole Krohn, kalder dagens frifindelse af ledelsen i Løkken Sparekasse for utrolig interessant.

Finansekspert på TV 2, Ole Krohn, kalder dagens dom i sagen om Løkken Sparekasse for utrolig interessant, og at den trækker perspektiver til finanskrisen for ti år siden.

- Dommen siger, at der ikke er noget ansvarspådragende i det, bankens ledelse har påtaget sig. Der kom dårlige tider, der kom tab, men det var ikke på grund af uprofessionelt håndværk fra bankens ledelses side. Og derfor får vi denne frikendelse, siger Ole Krohn.

Vestre Landsret har i dag frifundet de ledende personer fra den tidligere Løkken Sparekasse i en sag, der har kørt siden 2010. Finansiel Stabilitet sagsøgte den tidligere direktør, bankens formand og næstformand samt revisionen for 275 millioner af kroner.

Landsretten fandt det altså ikke bevist, at banken er drevet således, at bankens ledelse har et erstatningsansvar for de tab på udlån og garantier, som erstatningskravet fra Finansiel Stabilitet lød på.

quote Det, der væltede sparekassen og en lang række andre banker, det var, at vi fik den her kæmpe krise, hvor værdier fra den ene dag til den anden skrumpede voldsomt, og det er ikke i sig selv ansvarspådragende.

Ole Krohn, finansekspert, TV 2

Finansekspert Ole Krohn mener, at der med dagens dom er blevet ristet en rune over finanskrisen, hvor sparekassen havde et stort udlån.

- Selv om sparekassen havde en kolossal vækst i udlånet, så har de nu dommens ord for, at det i og for sig var ok. Det, der væltede sparekassen og en lang række andre banker, var, at vi fik den her kæmpe krise, hvor værdier fra den ene dag til den anden skrumpede voldsomt, og det er ikke i sig selv ansvarspådragende, siger Ole Krohn.

For en måneds tid siden blev EBH Banks ledelse frifundet i en lignende sag også rejst af Finansiel Stabilitet, og nu er det ledelsen i den tidligere Løkken Sparekasse, der er frifundet. Ole Krohn forklarer, at Finansiel Stabilitet skal agere på samfundets vegne og også er interesseret i gråzonesagerne, hvor man kan diskutere, om der er handlet ansvarspådragende.

- Der er det vigtigt for, at man rejser en advarselsfane mod kommende generationer af bandirektører, at man efterprøver de sager, og nogen af dem vinder man. Det gjorde man, når det gælder Roskilde Bank og Amagerbanken, og så er der nogen man taber med et brag, det gælder så Løkken Sparekasse og EBH Bank. Så det har været fordelt lidt lige, hvor man har kunnet løfte bevisbyrden, og hvor dommeren har sagt, at det var dårlige tider, der har slået sparekassen ud, siger Ole Krohn.

Han peger på, at bankernes måde at drive forretning på har ændret sig siden finanskrisen for ti år siden. Blandt andet skal medlemmerne af bankernes bestyrelser være langt mere professionelle og vide noget om bankdrift.

- Man kræver simpelthen, at folk skal være dygtige til deres håndværk. Og så må man også sige, at bankerne i dag er langt mere polstrede, end de var dengang, hvor man havde en papirtynd bund, og da der så kom en krise, var der rigtig mange banker, der kom i krise. I dag har bankerne en hel anden pengesæk nede i kælderen, som de kan tage op til dårlige tider. Så der er sket rigtig meget. Og derfor er de her sager også vigtige, selv om de ikke fører til dom, siger Ole Krohn.


Seneste nyt

fra Nordjylland