SENESTE NYT:

Forslag: Nyrenoverede boliger skal rives ned

149 boliger i Hirtshals skal væk. Over halvdelen af dem skal rives ned, mens den resterede del skal lægges sammen. Det foreslår boligselskaberne Domea og BoVendia i en omfattende boligplan, som Hjørring Kommune og Transport- og Boligministeriet skal tage stilling til. 

I 2013 blev lejlighederne i Margretheparken i Hirtshals renoveret. Det har ikke fået lejerne til at strømme til, selv om lejlighederne fremstår moderne og lyse. Tværtimod. I dag står hele 46 af de 189 lejligheder i Margretheparken tomme.

78 af lejlighederne står til at blive revet ned i to etaper, hvis byrådet i Hjørring samt Transport- og Boligministeriet siger ja til den plan for reduktion af boliger i Hirtshals, som boligselskaberne foreslår. 

- Det gør ondt i hjertet, hvis det ender sådan. Boligerne er af høj standard, siger driftsleder Henrik Larsen fra Domea Hirtshals.

Økonomien er presset

Margretheparken er en afdeling under Boligselskabet Domea Hirtshals. 

Den økonomiske situation i afdelingen er alvorlig. Kassen er tæt på at være tom. Afdelingen har meddelt
Hjørring Kommune, at de kun kan betale termin til og med marts. Domea Hirtshals har har givet tilsagn om støtte, så økonoimien er sikret til og med juni.

- Jeg vil ikke sige, at vi er i fare for at gå konkurs, men jeg vil gerne understrege, at når vi i gennemsnit har 35-40 tomme boliger om året og har haft det over en årrække, så får alting jo en ende, siger kundechef i Domea.dk, Mikki Frandsen.

46 lejligheder i Margretheparken står pt. tomme.
46 lejligheder i Margretheparken står pt. tomme.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Det er et markant fald i befolkningstallet i Hirtshals, som gør, at boligselskaberne i Hirtshals har store problemer med at leje boligerne ud. 

- Der er alt for stor kapacitet på boligmarkedet dernede. Vi har nyrenoverede boliger i Margretheparken, som, efter at de er blevet renoveret, ikke har været lejet ud, siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (Socialdemokratiet).

Indbyggertallet falder og falder

Indbyggertallet i Hirtshals er siden 2002 faldet fra 6.800 til 5.800 i dag. De næste 20 år ventes tallet at falde med yderligere 300, og hvis man ikke reducerer antallet af almennyttige boliger i byen, vil der i 2040 være 270 ledige lejligheder i Hirtshals.

- Hirtshals er en by, som for alvor mærker som den første, at der er det her demografiske ryk i befolkningen ved, at man ikke er så mange i den arbejdsdygtige alder og der bliver tomhed i boligerne, siger Arne Boelt.

I Margretheparken er planen, at der skal rives 78 lejligheder ned. Også boligselskabet BoVendia skal have færre boliger. I tre områder på Mågevej, Søndergade og Ulvkærparken skal antallet af boliger reduceres med 71. 

- Det, vi først og fremst gerne vil, er, at vi gerne vil reducere nogle af de store boliger. Vi vil også gerne åbne op og skabe åbne boligområder, så det bliver et attraktivt sted at bosætte sig, siger direktør i BoVendia, Johnny Brinkmann Jensen.

Tilbage i den tomme lejlighed i Margretheparken gør situationen indtryk på Mikki Frandsen. I 2011 blev antallet af lejligheder reduceret med 63, og nu er en ny nedrivningsrunde nødvendig.

- Jeg får ondt i maven. Det skærer i hjertet. Lejlighederne er jo renoveret i 2013. De er lyse og rummelige, siger kundechef i Domea.dk, Mikki Frandsen. 

Nedrivningplanen skal godkendes både af byrådet i Hjørring, Landsbybyggefonden og Transport- og Boligministeriet.