Gymnasiestart uden alkohol: Nathalie og Ayla spiller beer pong uden øl
Hjørring Gymnasium har for første gang gjort introcafeen for de nye elever alkoholfri. Gymnasiet vil gerne følge Sundhedstyrelsens anbefalinger om at skrue ned på alkohol på ungdomsuddannelser.
Bordtennisbolden flyver hen over bordet og rammer ned i et af glassene i den anden ende. De nye 1.G’er på Hjørring Gymnasium spiller drukspillet beer pong, men med en ret væsentlig ændring. Der er nemlig ingen øl i glassene.
- Der er desværre kun vand i glasset. Det er sådan de har valgt det skal være, og det er vel okay, siger 15-årige Ayla Erkocevic.
Forventer alkoholkultur
Ayla Erkocevic er lige begyndt i 1.S, og hun er til sit første sociale arrangement med sine nye klassekammerater.
Normalt er der øl og brezzere på bordet, når Hjørring Gymnasium holder introcafe for de nye elever, men ikke i år, og det er der nogen af eleverne, der er skuffede over.
- Jeg har hørt alle dem, der har gået her før har sagt, at det var så fedt på grund af alkoholen og festerne. Så det er lidt nedern, at det ikke er her, når nu jeg havde hørt, at det var deres kultur, men det bliver vel godt alligevel, siger 16-årige Nathalie Tune Morrild, der også lige er begyndt i gymnasiet.
Hvad gør de andre gymnasier
Sundhedstyrelsen anbefalinger kom så kort tid før sommerferien, at mange skoler siger at de ikke har kunnet nå at lave deres alkoholpolitik om. Det er dog flere nordjyske gymnasier, der har skærpet deres regler omkring alkohol til introfester for at imødekomme Sundhedstyrelsen.
- På Nørresundby Gymnasium må de nye elever foreksempel nu kun drikke tre øl til deres introfest.
- I Thisted vil gymnasiet ukontrolerede forfester til livs. De nye elever skal nu stikprøvevis blæse i alkometer og have en promille på 0 for at få lov til at komme ind til introfest.
- På Støvring Gymnasium vil de også af med forfesterne, og det skal ske ved at festerne fremover begynder tidligere og er med spisning
- På Fjerritslev Gymnasium er alle studieture fremover helt alkoholfri. Introfesten er helt droppet og erstattet af alkoholfri sociale arrangementer.
Det er skolens ledelse og elevrådet, der har besluttet, at introcafeen nu skal være alkoholfri.
Det har det gjort, fordi de gerne delvist vil følge Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om, at skolestart på en ungdomsuddannelse skal være alkoholfri indtil efterårsferien.
- Som opstart synes jeg, det er vigtigt, at vi kan vise eleverne, at vi kan skabe nogle rammer for nogle andre måder at være sammen på og fjerne fokus på, at det skal handle om alkohol hele tiden, siger Anne-Sofie Gerner, der er lærer på Hjørring Gymnasium.
Elevråd er blevet hørt
Elevrådet er gået med til, at introcafeen nu er alkoholfri. For elevrådsformanden har det været altafgørende, at elevrådet har været med til at tage beslutningen. Han mener ikke, at skolen blindt skal følge Sundhedstyrelsens anbefalinger.
- Vi følte, at alle elever skal have en chance for at komme ind i skolefesterne og det sociale liv. Vi følte, at det var en god ide at gøre det alkoholfrit, så de, der ikke kan lide at drikke, har en fair chance, siger elevrådsformand Tue Baaner.
En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark, hvor dødsfaldet kan relateres til alkohol. Samtidig bliver 140 unge hver måned indlagt på sygehus på grund af alkoholrelaterede ulykker.
Det kunne godt være svært at få et arrangement over seks timer til at holde uden alkohol
Tue Baaner, gymnasieelev
Gymnasium har forsøgt før
Hjørring Gymnasium har tidligere forsøgt at gøre introfesten alkoholfri. Dengang blev eleverne væk. I dag er de fleste mødt op.
- Lige nu er det superfedt, og der er god energi, men det er også kun et arrangement, der varer to timer. Det kunne godt være svært at få et arrangement over seks timer til at holde uden alkohol, siger Tue Baaner.
Indtil videre er det kun opstarten, der er uden alkohol. Når der er gymnasiefest i slutningen af september får 1.G’erne lov til at få øl i deres beer pong.