Historisk høje svinepriser: - Det falder på et tørt sted
Det er gode tider for de danske svineproducenter i øjeblikket. For efter et særdeles godt år i 2019 med høje priser, ser opturen ud til at forsætte i 2020. For præcis et år siden lød den såkaldte grise notering - altså prisen pr. kilo svinekød leveret til slagterierne - på 8 kroner og 30 øre. I denne uge - præcis et år senere - er prisen steget til 13 kroner og 30 ører. Det svarer til en stigning på 60 procent. Og de stigende grisepriser skaber glæde hos en nyopstartet svinebonde fra Hirtshals.
Svinepest i Kina og Østeuropa har sat de danske svinepriser på himmelflugt. Det glæder de danske svineproducenter.
For bare en måned siden overtod 29-årige Troels Andersen et svinebrug ved Hirtshals. Han har 800 søer, og ifølge planen skal han producere knap 25.000 svin om året.
For Troels Andersen har den første måned som selvstændig været særdeles positiv, for svinepriserne er gode.
- Det er da vigtigt for mig – også på den lange bane – at jeg får en god start. Fordi ellers er der ingen tvivl om, at så er jeg her ikke om to eller tre år, siger han.
Svinekødspriserne har været opadgående det seneste år, fordi både Kina og Østeuropa, der producerer store mængder svinekød, er ramt af svinepest.
Det har skabt stigende efterspørgsel på dansk svinekød og derfor også stigende priser.
De ekstra penge kan de danske svineproducenter bruge på at optimere deres produktion - det har Troels Andersen i hvert fald gjort.
- Det skulle jo gerne være med til at sænke min fremstillingspris på grisene her. Og så skal vi afdrage gæld jo. Det er sådan set hovedfaktor for mig. Det er at kunne konsolidere min virksomhed, så at når der bliver dårligere tider - og de kommer jo – så kan jeg klare mig igennem dem også, fortæller han.
De gode priser fortsætter lidt endnu
Prisen på svinekød er det seneste år steget med 60 procent. Det sker efter flere år med økonomisk trængte tider.
- Det falder på et rigtigt tørt sted. De fleste har noget vedligehold, som de har gået og udsat. Det får nogle nok taget hul på, men ellers er der jo nogle pengeinstitutter, der har bakket om os. Især her i Nordjylland er der mange lokale pengeinstitutter, som har bakker meget op. Der er noget gæld, der skal betales tilbage der, siger Torben Farum, Formand for svineudvalget, LandboNord.
Hos Landsforeningen af Danske Svineproducenter forventer de, at det kinesiske og østeuropæiske marked først vil være fuldt konkurrencedygtigt igen om et par år. Derfor ser de gode tider ud til at fortsætte.
- Jeg håber på, at det kan vare ved i hvert fald 12 måneder, som det er nu. Så længe der er så lille et udbud på verdensmarkedet, så kan vi holde priserne på, måske ikke de niveauer de er nu, men i hvert fald bedre, end vi var for et år siden, siger Knud Kjær Knudsen, Økonomiordfører, Danske Svineproducenter.
Men selvom tiderne er gode, holder Troels Andersen vågent øje med, om svinepesten nærmer sig Danmark.
- Det er vi da – eller jeg specielt bekymret for, men det tror jeg også hele branchen er. Det er da en stor joker, der kommer til at påvirke os alle, hvis den kommer bare til Tyskland men også ind i Danmark, siger landmanden.
Og derfor forbereder den nystartede svineproducent sig også på, at tiderne kan vende.
- Man skal passe på, at det ikke går hen og bliver en sovepude. Bare fordi prisen er god og mag generer en indtægt, så skal man have fokus på sit omkostningsniveau, så du er gearet til den dag, hvor priserne vender. For det er bare et spørgsmål om tid.