I 80 år indhyldede fabrikken i Hjørring byen i sødlig duft: Her er historien om 'Kiksen'

Kiksefabrikken i Hjørring er omdrejningspunktet i et nyt teaterstykke om magt og mord - her er virkelighedens historie om kiksefabrikken.

Duften i Hjørring var ikke til at tage fejl af. Når der var gang i ovnene på kiksefabrikken Bisca på Parallelvej i Hjørring indhylede duften af småkager, kiks og vafler byen så ingen var i tvivl om, at produktinen kørte på højtryk.

Bisca lukkede fabrikken i Hjørring i 2004 og dermed sluttede en godt 80 år lang æra med produktion af kiks, kager og andet i byen.

En æra der indeholder et utal udskiftninger i ejerkredsen, flere forskellige navne, en verdenskrig og - måske størst af alt - introduktioonen af mariekiksen.

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

Ja, der er ingen tvivl om, at "Kiksen" som fabrikken hed i folkemunde, har sat et aftryk på Hjørring historie. Og en del af den historie bliver rammen når Vendsyssel Teater 17. september har premiere på krimikomedien Kiksekartellet. En historie der udspiller sig på kiksefabrikken i slutningen af 1940'erne. Alt ånder fred og idyl - i hvert fald indtil det såkaldte Kiksekartel opstår. handlingen i 'Kiksekartellet' er fuldstændig fiktiv, men rammen er historisk for Hjørring, og selvom kiksefabrikkens historie hverken indeholder uopklarede mord, indflydelsesrige logebrødre og 'eksotiske kiks bagt efter en tophemmelig opskrift', så er den rigtige historie stadig spændende.

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

Engelsk navn gav prestige

Efter et mislykket forsøg i 1917 på at starte en konserves- og siden en kiksefabrik op i Hjørring under navnet Jydsk Bisquitfabrik kom Oxford til verden i 1922. Ejer Jørgen Storm, direktøren Hornbech og den svenske kiksmester Eric Andersson, der også var med til at starte Jydsk Bisquitfabrik op - blev enige om navnet Oxford. Det var engelsk og dermed velanset. Man kan sige at navnet skulle kaste lidt engelsk glans over de ganske nordjyske kiks og kager. Navne som Victorie og Rex var også i spil, men valget faldt altså på Oxford og det holdt ved i hele 75 år.

Oxfords opstart var vanskelig, men efter fem år blev direktør Hornbech skiftet ud med Svend Nielsen der kom til at bestride posten i mere end 40 år. Kundekredsen voksede og i 1928 var fabrikkens overskud på 27.000 kroner. Omregnet til nutids-kroner var det et overskud på en lille million kroner.

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

 

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

 

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

 

Kongelig hofleverandør - og fint besøg

Årene gik og fabrikken blev i flere omgange udvidet. Pludselig var Danmark besat, men fabrikken i Hjørring klarede skærene og efter krigen fik man gang i eksport til både Sverige, Norge, Afrika og Asien. I 1950 kunne Oxford begynde at pryde sin emballage med en kongekrone og det eftertragtede stempel: Kgl. Hofleverandør. Året efter fulgte Kon Krederik IX og hans hustru Dronning Ingrid op med et fornemt besøg på den store fabrik på Parallelvej

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

 

 
 
Foto: Screengrab fra "Bag facaden"

Det sidste jubilæum

Stadigt flere kiks og kager rullede ud af produktionen i Hjørring, nye maskiner, ovne og bygninger blev købt og føjet til fabrikken. I 1967 blev et samarbejde med amerikanske Nabisco indledt og i 1970 købte Oxford en københavnsk fabrik ud af markedet.

I 1997 kunne Oxford fejre 75 års jubilæum, men kun tre måneder senere var det traditionsrige brand fortid. 10 ledende medarbejdere og Nykredit købte Oxford-fabrikken af de daværende ejere United Bisquits der havde i sinde at lukke den ned. Den 'nye' fabrik hed Bisca.

Historien om mariekiksen

Kiksefabrikken Oxford i Hjørring producerede den kendte og elskede mariekiks. Mariekiksen blev opfundet af London-bageriet Peek Frean som en fejring af at den russiske tsar-datter Maria Alexandrovna giftede sig ind i det britiske kongehus. Den blev siden kopieret af bagerier og fabrikker verden over - og altså også i Hjørring hvor den velkendte kiks blev produceret i millionvis.

 

En mariekiks fra Oxford blev bagt i seks minutter i en 50 meter lang ovn - og der blev produceret 1000 kilo i timen. De velkendte huller i kiksens overflade skulle sikre at dampen kunne slippe ud under bagningen - ellers ville der komme bobler i kiksene.

Redningsaktionen betød at halvdelen af de 500 jobs der var i farezonen blev reddet og det sidste af mange spændende kapitler på kiksefabrikken tog sin begyndelse. En konkurrencekalusul betød at fabrikken under Bisca-navnet ikke kunne sælge andet end tvebakker og skorper i Danmark og resten af norden i tre år fra 1997, men produktionen gik fortsat strygende og en nyinvestering betød at Bisca i Hjørring kunne producere to millioner småkager i døgnet - svarende til 30.000 af de velkendte aluminiumsdåser. Og halvandet år efter de 10 ledende medarbejdere overtog fabrikken i Hjørring eksportede man for 100 millioner kroner.

Men i 2004 var det endegyldigt slut. Bisca havde siden 1997 undergået yderligere transformation og fabrikken i Hjørring skulle nu lukkes. Det traditionsrige Oxford-brand som United Bisquits fortsat ejede er dog igen kommet på danske hænder, så hvis du kigger på hylderne med kiks og kager kan du muligvis stadig finde mariekiks fra Oxford - men i dag bliver de produceret i Svendborg.

TV: Udsendelsen herunder er fra 1999 - halvandet år efter 10 ledende medarbejdere og Nykredit reddede fabrikken i Hjørring fra lukning - og kommer bag facaden på arbejdspladsen, der dengang beskæftigede 250 medarbejdere.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland