Kæmpe sten skal forhindre havet i at spise af velbesøgt strand

Nu bliver Skallerup Seaside Resort og sommerhusene i området sikret mod havets brutale bølger.

De store maskiner er rykket ind på stranden ved Skallerup Klit. Her skal en kyststrækning på en kilometer sikres med såkaldt hård kystsikring.

- Over det sidste halvandet år har vi mistet mellem tre og fire meter af klitfoden, fortæller Jørgen Høll, som er direktør i Skallerup Seaside Resort.

Det seneste halvandet år er der forsvundet tre-fire meter af klitfoden ved Skallerup.
Det seneste halvandet år er der forsvundet tre-fire meter af klitfoden ved Skallerup.
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

I dag er der syv meter fra klitterne og hen til det nærmest sommerhus. Den nye kystsikring skal forhindre, at flere sommerhuse ender i havet, som det skete i 2016 under stormen Urd.

- Der har været huse her, og man kan se, at nogle af installationerne stikker ud. Det er selvfølgelig noget af det, som vi gerne vil forhindre med vores kystsikring, siger Jørgen Høll, mens han viser rundt på stranden ved Skallerup Seaside Resort.

Redningspakke til syv millioner kroner

Projektet med hård kystsikring har været flere år undervejs og har et samlet budget på syv millioner kroner, som er finansieret af både lodsejere, Hjørring Kommune og staten.

- Vi tror på, at det virker. Det kan vi se, det gør andre steder. Det er med til at tage kraften ud af bølgerne de steder, hvor vi har høfter og hård kystsikring, siger formanden for Teknik & Miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Homann (K).

Arbejdet med kystsikringen vil tage 12-16 uger.
Arbejdet med kystsikringen vil tage 12-16 uger.
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Kystsikringen etableres ved, at der graves en rende, hvor der ligges en dug ned. Den fyldes med mindre sten. Såkaldte filtersten som gør, at vandet kan løbe tilbage i haven, og ovenpå de små sten, placeres der store sten. De er værnet mod de stærke bølger, og derudover fodres stranden også med sand.

- Vi forsøger at fastholde vores strand hernede, for samtidig med at vi har fået tilladelse til kystsikringen, skal vi også være med til at betale sandfodringen, som skal være med til at sikre, at stranden ikke forsvinder, siger Jørgen Høll.

Sten sejles til fra Norge

Det omfattende arbejde med at kystsikre den en kilometer lange strækning ventes færdigt til december. Blandt andet skal de store sten sejles til Hirtshals fra Norge og herfra transporteres med lastbiler til Skallerup.

Der skal bruges 400 lastvognfulde sten til kystsikringen, så klitterne kan modstå havet og fremtidige storme.

Projektet bliver først helt færdigt til foråret. Her skal der plantes marehalm på klitterne. 


Seneste nyt

fra Nordjylland