Kameraer kigger med på sygestuen
Kunstig intelligens skal overvåge ældre patienter.
Fremover skal kameraer overvåge patienterne på afdeling 205b på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.
Kameraovervågningen skal hjælpe personalet med at holde styr på patienter, der ellers kræver overvågning døgnet rundt.
Ældreafdelingen på sygehuset er hjemsted for en række af de mest svage og sårbare ældre, der er i konstant risiko for at falde eller blive væk, fordi de er diffuse og ikke ved, hvor de er.
- Det er enormt ressourcekrævende at have en vagt siddende på en stue døgnet rundt, så det nye system skal frigøre ressourcer til de ansattes kerneopgaver, forklarer ledende sygeplejerske Dorte Nielsen.
Forskellige alarmer
Systemet fungerer ved, at et kamera på væggen hele tiden overvåger sygestuen. Ved hjælp af kunstig intelligens kan kameraet skelne mellem patienter, pårørende og personale.
Patientens bevægelser registreres og vises for personalet på en række skærme, men patienten er kun vist som et ikon. Systemet kan vise, om patienten ligger i sin seng, sidder op eller går rundt på stuen. Hvis patienten falder på stuen, sendes der øjeblikkeligt en alarm til personalet.
- Vi har mulighed for at aktivere en lang række alarmer efter behov. Har vi eksempelvis en patient, der er meget gangbesværet og skal have hjælp, kan vi få en alarm i samme sekund, som patienten svinger benene ud over sengekanten, så vi kan komme ind og hjælpe patienten, forklarer Dorte Nielsen.
VIDEO: Se hele indslaget herunder:
Normalt er kameraovervågning af personer et særdeles følsomt område og i særdeleshed, når man taler om personer, der er syge, svage eller handicappede. Det nye system fungerer, så det ikke er muligt at identificere, se eller høre patienterne og dermed kan det bruges trods en striks lovgivning.
- Det er normalt forbudt, at kameraovervåge personer uden de giver samtykke, og her har vi med en gruppe patienter at gøre, der ikke KAN give samtykke. Det er patienter med demens, hjerneskade eller delir, som ofte slet ikke ved, hvad der foregår omkring dem, eller hvor de er.
- Men ved, at systemet ikke optager levende billeder af patienterne, men alene fremstiller dem som en neutral figur, kan man anvende systemet uden at bryde loven, forklarer ledende overlæge Niels Svaneborg, der glæder sig over de nye muligheder:
- Det betyder jo, at personalet nu kan bruge mere tid på en række af deres kerneopgaver. De kan lettere forlade fru Hansen i nogen tid, når de ved, at de får en alarm i samme sekund, hun er på vej til at stå ud af sengen, forklarer han.