Kent købte mikrobryggeri: - Jeg er åbenbart træt af mine penge
Stigende råvarepriser, personaleudgifter og manglende efterspørgsel fra forbrugerne gør det svært at drive mikrobryggeri i Nordjylland.
Øllet flyder fra hanerne på Løkken Bryghus.
Højere priser på blandt andet humle, malt og flasker som følge af coronakrisen og krigen i Ukraine har sendt omkostningerne i vejret.
Derfor arbejder indehaver og brygmester Kent Boalth omkring 90 timer om ugen.
- Vi sparer rigtig mange personaleomkostninger ved selv at være her.
- Min kone hjælper med at passe baren, og jeg har selv alle bryggeopgaverne, fortæller Kent Boalth.
Sidste år faldt antallet af bryggerier i Danmark for første gang siden årtusindskiftet. Men på trods af, at brygmesteren har kunnet se flere kollegaer dreje nøglen om, kommer han ikke til at sætte prisen op på mikrobrygget.
- Hvis vi sætter prisen lidt op, så får vi noget mere for øllene, men til gengæld sælger vi måske kun halvdelen, og vi kan som sagt ikke fordoble prisen, det kan vi ikke.
Jeg er åbenbart træt af mine penge. Ej, jeg brænder for det.
Kent Boalth, Brygmester, Løkken Bryghus
Årsagen er særligt forbrugernes købelyst, når de står foran rækken af specialøl i detailbutikkerne.
- Jeg brygger 100.000 liter om året – de store bryggerier tapper 30.000 liter i timen. Alligevel står de på de samme hylder.
- Vores 33cl flaske er næsten dobbelt så dyr som de store bryggeriers 70cl flasker. Folk tror, at begge ting er mikrobryggeri, men det er det ikke. Deres er industribryg, siger Kent Boalth.
Hvorfor har du så valgt at sige, det skal jeg bare det her?
- Jeg er åbenbart træt af mine penge. Ej, jeg brænder for det, og nu skal det heller ikke lyde sådan. Der er også nogle i branchen, der tjener penge, fortæller Kent Boalth.
Efter en stor opblomstring af mikrobryggerier i 00’erne og 10’erne er der i dag over 200 bryggerier på landsplan, og hos lokalafdelingen af Danske Ølentusiaster er mikrobryggerierne centrale.
- Det er jo en stor del af vores forening, fordi de giver os nogle smagsoplevelser, som er det, vi synes er rigtig sjovt, siger næstformand i Danske Ølentusiaster i Brønderslev, Thomas Johansen, og uddyber om den negative udvikling i antallet af bryggerier.
- Det er jo nok helt naturligt, fordi der er så mange om buddet, men derfor er det jo ærgerligt, hver gang der er nogle, der må dreje nøglen, udtaler Thomas Johansen.
Fra bryghuset i Løkken er der én opfordring til forbrugerne.
- Hvis man synes, det er fedt at have et mikrobryggeri i sin by, så er det vigtigt, at man går ud og køber nogle af deres flaskeøl også, selvom man tænker, at de ligger lidt højere i pris, slutter Kent Boalth.