Lille landsby kæmper for fjernvarme: - Det er altafgørende for byen
Landsbyen Poulstrup kæmper i disse uger for at koble sig på fjernvarme.
I øjeblikket er der ikke mulighed for at få fjernvarme i Poulstrup, der ligger i Hjørring Kommune. Men det forsøger borgerforeningen i disse uger at ændre på. Det er nemlig altafgørende for landsbyen, at fjernvarmen kommer til byen.
- Det har en stor betydning. For eksempel døjer skolen i øjeblikket med en høj varmeregning, og det er altafgørende, at den kan køre videre. Lukker skolen først, jamen så bliver vi jo nærmest med sikkerhed en spøgelsesby, siger Annemette Kjær Pedersen, der er formand for Poulstrup og Omegns Borgerforening.
En fremtid på fjernvarme vil gøre det nemmere for både skole, børnehave og sportshal, hvis missionen lykkes.
- De er alle mærket af de høje priser, så det er vigtigt for hele byen, at vi kommer på fjernvarme - så byen holder en vis værdi, siger Annemette Kjær Pedersen.
Dyr pris per husstand
I Poulstrup er der omkring 220 husstande, som potentielt kan komme under Vrå Varmeværks fjernvarme. Men erfaringer viser, at omkring 70 procent af husstandene vælger at sige ja til fjernvarme.
Derfor har Vrå Varmeværk lavet udregninger ud fra, at omkring 150 husstande melder sig til. Den udregning viser, at hver husstand skal betale 136.000 kroner, når tilskuddet ikke er medregnet.
- Det er selvfølgelig mange penge, og derfor har vi også haft kontakt til et pengeinstitut og fået dem til at lave nogle finansieringer til os. De er kommet frem til, at borgerne kan låne 120.000 over 20 år. Så skal man betale 800 kroner om måneden i stedet for. Så vi tog det her initiativ for at møde borgerne, for vi erkender, at det kan være svært. Men jo mere vi hjælper, jo bedre, siger Niels Henrik Nielsen, der er formand for Vrå Varmeværk.
Med et tilskud kan Vrå Varmeværk få omkring 20.000 kroner per tilmeldt husstand, og derfor ender regningen hos hver husstand på omkring 108.000 - hvis målet om de 150 tilmeldte husstande opnås.
Ifølge formand for borgerforeningen er flere af borgerne i Poulstrup villige til at betale de mange penge for i fremtiden at få en lavere varmeregning.
- Det er min fornemmelse, at det fleste gerne vil og er villige til at betale, siger formand Annemette Kjær Pedersen og fortsætter:
- Vi har desuden igangsat nogle initativer, der skal hjælpe resten af byen med deres beslutning. For eksempel har vi skrevet ud, at os der er sat ind i tingene gerne kommer og hjælper med at læse det med småt og besvare de spørgsmål, folk nu måtte sidde med, siger hun.
Mangler stadig tilmeldinger
Per dags dato er der 80 tilmeldinger til fjernvarmeværket, men der skal flere til, hvis fjernvarme i Poulstrup skal blive en realitet.
- Incitamentet for at fortsætte projektet er at komme så tæt på 150 tilmeldinger som muligt. Men vi vil gerne genregne projektet, hvis det ikke sker, siger Niels Henrik Nielsen.
I mandags var der borgermøde, hvor blandt andet Vrå Varmeværk og Poulstrup og Omegns Borgerforening holdt borgermøde om mulig fjernvarme til byen. Og siden da er antallet af tilmeldinger steget fra 65.
- Sidste frist er egentlig på mandag, men vi vælger at sige at de kan få til næste mandag den 28. Kandis kommer til Poulstrup i weekenden, så det vil være synd for dem, hvis det var en halvtom hal, fordi alle snakkede fjernvarme i stedet, siger Niels Henrik Nielsen.
Ikke kun landsbyens interesse
Vrå Varmeværk har i øjeblikket omkring 1200 husstande, som de leverer fjernvarme til. Og også de håber på, at aftalen med Poulstrup kommer i hus.
- Det er også i vores interesse at gøre det, og det er 150-200 ekstra på den lange bane, som det vil føre til. Vi opfatter Poulstrup som et nyt villakvarter, hvor vi finansierer distributionsanlægget. Det, der gør det interessant, er også, at vi har samarbejde med GrønGas om overskudsvarme, siger Niels Henrik Nielsen.
For Annemette Kjær Pedersen er det en stor mulighed, hun nødigt vil se Poulstrup gå glip af.
- Vi synes i borgerforeningen, at det her utroligt vigtigt, for hvornår får vi mon sådan en mulighed igen?