LIGE NU:

Marianne Jelved genopstiller ikke: Kendt afløser står klar

Den radikale veteran stopper ved næste valg - fhv. udviklingsminister Christian Friis Bach indstilles som afløser for hende i Hjørringkredsen.

Den tidligere radikale leder og minister Marianne Jelved, der siden 1990 har repræsenteret Hjørringkredsen i Folketinget, genopstiller ikke ved næste folketingsvalg.

At en 77-årig bebuder, at hun går på pension, er ikke i sig selv nogen stor overraskelse. Selv ikke Marianne Jelved kunne blive ved i al evighed på Christiansborg.

Men nu er det officielt, og kredsbestyrelsen er forud for kredsgeneralforsamlingen 10. marts klar med et bud på, hvem der skal afløse hende som kandidat: Den 54-årige Christian Friis Bach indstilles som ny folketingskandidat.

Kredsformand Lene Bjørn Sørensen siger til TV2 Nord, at Christian Friis Bach har et gemyt, der passer godt til vendelboerne, og så er han "vidende og bredt funderet".

Hvis Christian Friis Bach vælges, er det ikke første gang, han bliver stillet op i Nordjylland. Christian Friis Bach, der var udviklingsminister 2011-2013, blev i 2013 opstillet som kandidat i Frederikshavnkredsen. Inden han nåede at stå på den nordjyske stemmeseddel, havde han imidlertid trukket sig som minister og forladt Folketinget - og Danmark - til fordel for et job som undergeneralsekretær i FN med base i Geneve.

I 2017 vendte han hjem til Danmark som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Dette job blev han to år senere fyret fra.

Nu er han klar til et comeback i dansk politik og skal - såfremt medlemmerne følger bestyrelsens indstilling 10. marts - være med til at prøve at fastholde det enlige radikale folketingsmandat i Nordjylland, som Marianne Jelved uafbrudt har sikret gennem tre årtier.

Marianne Jelved, i mange år kendt som damen med håndtasken, har i alle årene boet på Sjælland, men passet "sin" kreds gennem hyppige besøg. I mange år havde hun næsten fast overnatningssted hjemme hos nu afdøde viceamtsborgmester Jonna Petersen i Hjørring.

Da hun i sin tid skiftede opstillingskreds og kom til Nordjylland, skete det i høj grad på initiativ af partiets ledelse. Marianne Jelved var dengang ny politisk leder og skulle have en mere sikker kreds end den, hun hidtil havde været stillet op i. Det betød, at partiets daværende folketingsmedlem i landsdelen, Hans Larsen-Ledet, måtte vige pladsen.

Christian Friis Bachs første opstilling i Nordjylland i 2013 blev på lidt tilsvarende vis set som et forsøg på at sikre arvefølgen og mandatet, når Marianne Jelved på et tidspunkt stoppede. I alle årene har andre - lokalt bosatte - folketingskandidater hver gang været med på holdet og har haft status som første-suppleant for Jelved. I en del af Marianne Jelveds ministerår i halvfemserne overlod hun folketingsmandatet til suppleanten Henrik Svane.

Ved de seneste mange valg har det tidligere Aalborg-byrådsmedlem Daniel Nyboe Andersen været hendes førstesuppleant. Det blev han også i 2019, men kun få stemmer skilte ham og overlæge Marianne Mulle Jensen fra pladsen som første-suppleant. Begge fik cirka halvdelen af de 2657 personlige stemmer, som Marianne Jelved i 2019 fik fra de nordjyske vælgere. Samlet set stemte 5,1 procent af de nordjyske vælgere på Radikale Venstre.

mæhle

play Glæde i Østervrå: Bageren sælger russere i Mæhles fødeby

20210423-115345-L-1920x1280we

Aalborgs rygende skorstene har skiftet betydning: Men kan den sorte cementprodukion blive grøn?

sankthansbål

Hold en brandsikker sankthans-aften

Joakim Mæhle

Joakim Mæhle fra Østervrå cementerede dansk sejr

mæhle

play Glæde i Østervrå: Bageren sælger russere i Mæhles fødeby

20210423-115345-L-1920x1280we

Aalborgs rygende skorstene har skiftet betydning: Men kan den sorte cementprodukion blive grøn?

sankthansbål

Hold en brandsikker sankthans-aften

Til forsiden

Til forsiden