Mens huse styrter ned: Kommune tilbyder hjælp til desperate sommerhusejere
Se indslaget herover.
Hjørring Kommune har i sinde at indkalde alle tre grundejerforeninger i området til et møde, så der kan lægges en plan for, hvordan kysten kan sikres.
Igennem årene er hundredevis af meter kyst forsvundet i havet i Lønstrup. Sammen med kysten er et utal af sommerhuse forsvundet ned af den stejle skrænt.
Derfor har sommerhusejerne igen og igen bedt om hjælp til at sikre skrænten mod bølgerne, men hver gang er diskussionerne endt i et slagsmål om økonomi, ansvar, politik og ejendomsret.
Flere af sommerhusejerne nægter at tale med kommunens ansatte, og flere gange har de grebet til selvtægt og ulovligt forsøgt at sikre deres huse.
- Det her har været genstand for diskussion i mange år, og hver gang sommerhusejerne har forsøgt at få det løst, er vi løbet ind i en mur rent politisk, forklarer formand for Grundejerforeningen Maarup Strand, Jens-Aage Justesen.
Hjælp til sommerhusejere
Men noget tyder på, at der er nye toner på vej. Efter det seneste kommunalvalg er byrådets sammensætning ændret, og nu er der politisk velvilje i byrådet, hvor politikerne har givet hinanden håndslag på, at de vil forsøge at hjælpe sommerhusejerne.
- Det her er en lavine, der har kørt i årevis, men nu er det på tide at se fremad. Det er frygteligt demotiverende at se husene forsvinde fra kysten heroppe, og kan vi hjælpe rent politisk, så vil vi faktisk gerne hjælpe, siger formanden for teknik- & miljøudvalget i Hjørring Kommune Søren Homann (K).
Konkret har Hjørring Kommune i sinde at indkalde alle tre grundejerforeninger i området til et møde, hvor man vil forklare sommerhusejerne, hvordan man lettest kommer videre med planerne om en såkaldt ”hård kystsikring”.
Sagen er nemlig den, at et EU-bestemt Natura2000-område ud for kysten spænder ben for, at de danske myndigheder kan give lov til kystsikringen.
For at flytte Natura2000-området kræver EU en ansøgning. Ansøgningen skal imidlertid komme fra sommerhusejerne og ikke fra kommunen. Samtidig er ansøgningen et særdeles kompliceret stykke sagsbehandling med et utal af juridiske faldgruber, men det er netop her Hjørring Kommune mener, de kan hjælpe:
- Hjørring Kommune må ikke søge på vegne af borgerne, men vi må gerne rådgive dem om, hvordan de kan udforme en ansøgning til EU. Her har vi kompetencerne til at forklare, hvilke ting der er vigtige at få med, og hvad der kan lægges vægt på, forklarer Søren Homann.
Skal selv finde pengene
De nye toner fra kommunen falder i god jord hos sommerhusejerne:
- Det er rart med nye toner. Vi har allesammen en interesse i at få kystsikret strækningen her, og når tre grundejerforeninger går sammen om én ansøgning bliver materialet stærkere, så vi er umiddelbart positive, lyder det fra Jens-Aage Justesen, der samtidig understreger, at økonomien vil blive den næste udfordring:
- Vi afkræver allerede sommerhusejerne betydelige beløb til at sandfodre kysten nedenfor skrænten, så der er grænser for, hvor meget vi kan bede dem betale for det her ansøgningsarbejde, men vi kan muligvis skaffe nogle midler fra fonde også. Det skal i hvert fald undersøges.
Hjørring Kommune kan ikke umiddelbart hjælpe med økonomien. Der er nemlig helt klare regler på området:
- Vi kan rådgive og støtte grundejernes arbejde med ansøgningsprocessen, men på et tidspunkt vil det jo blive en myndighedsopgave for kommunen at behandle sagen, så tingene er nødt til at være klart adskilte. Ansøgning og en eventuel efterfølgende VVM-redegørelse er en bekostelig affære, og det er desværre grundejerne selv, der skal finde de midler, slutter Søren Homann.