Mike har fået særlig ungehjælp - nu risikerer tilbuddet at lukke
Mike Jensen lider af stress, depression og socialangst og har blandt andet svært ved at komme ud blandt nye mennesker. Hjørring Kommunes særlige UngeGaranti har hjulpet ham godt på vej til at have mod til at søge job.
Livet har ikke altid været let for 22-årige Mike Jensen. Han gik ud af skolen efter 7. klasse og er først nu på vej til sit første job - takket være Hjørring Kommunes særlige UngeGaranti.
- Jeg har nogle ting i bagagen. Jeg har oplevet nogle ting i livet, der gør, at jeg ikke har overskuddet til at være udadvendt og kan ikke holde til at være sammen med ret mange mennesker på en gang.
Sådan lyder det fra 22-årige Mike Jensen fra Hjørring om årsagen til, at han igennem mange år har haft det svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Dertil kommer, at han ikke har gennemført folkeskolens afgangsprøve, da han trods utallige forsøg ikke kunne passe ind.
I stedet er det stress, socialangst og depressioner, der har fyldt hverdagen for den unge mand.
Fik hjælp i UngeGarantien
Efter han er blevet en del af Hjørring Kommunes UngeGaranti lysner det - og Mike Jensen er fuld af glæde, når han fortæller om, hvad kommunen har gjort for ham.
- Jeg har lært nogle helt specifikke ting til, hvordan jeg håndterer blandt andet min angst, og jeg har også fået stor glæde af at komme ind til en sagsbehandler, der anerkender én og tror på én, jeg er blevet behandlet mega godt. Det betyder noget for mig, når der er nogle, der ser potentiale i det arbejde, jeg kan levere, siger Mike Jensen.
Følges af forskere
Den særlige UngeGaranti er en garanti, som Hjørring Kommune siden 2019 har udstedt for at sikre, at alle unge finder den rigtige uddannelse eller job og får et godt liv.
Jeg er helt vildt ærgerlig over det, for vi har brug for, at alle får en uddannelse og kommer i beskæftigelse
Per Møller, fmd., beskæftigelsesudvalget, Hjørring
Det er en ordning, der har mødt stor anerkendelse i alle landets kommuner, og sidste år indgik Hjørring Kommune en ti-årig aftale med Center for Klinisk Forskning, Regionshospitalet og forskere fra Aalborg Universitet om at følge de unge i UngeGarantien for at blive klogere på, hvordan børn og unges sundhed og udvikling påvirker deres muligheder for uddannelse og job senere i livet.
Garanti er i fare for at lukke
Men nu er UngeGarantien i fare.
For ifølge Hjørring Kommunes beregninger kommer regeringens nye beskæftigelsesplan til at koste i det kommunale budget.
Lige omkring 35 millioner kroner, har kommunen regnet sig frem til.
Det ærgrer formanden for beskæftigelsesudvalget, Hjørrings 1. viceborgmester Per Møller (Kons.), for ungeindsatsen virker og er en succes, mener han.
- Jeg er helt vildt ærgerlig over det, for vi har brug for, at alle får en uddannelse og kommer i beskæftigelse, da vi har vigende befolkningstal og har brug for arbejdskraften, og vi har brug for, at de unge finder en positiv destination i deres liv, siger Per Møller.
Regeringsudspil betyder besparelser
Det er regeringens planer om at ændre radikalt på beskæftigelsesområdet, der er årsag til, at UngeGarantien nu er i farezone for at være fortid.
For en besparelse på hele beskæftigelsesindsatsen kommer til at kunne mærkes - og det politiske lokale arbejdsmarkedsudvalg har netop drøftet konsekvenserne.
For det vil få store konsekvenser for serviceniveauet for både borgere og virksomheder.
Bekymringsbrev til minister
Hjørring Kommune er så bekymret, at man netop har skrevet til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) for at informere om blandt andet, de særlige forhold der gør sig gældende i byer som Hjørring, hvor unge i beskedent omfang i forhold til landets største uddannelsesbyer valfarter til.
I brevet til ministeren står blandt andet:
"Her i Hjørring er vi meget ambitiøse på beskæftigelsesområdet. Dette er helt nødvendigt, idet vi som yderkommune bl.a. har en udfordring med faldende arbejdsstyrke og med at tiltrække virksomheder. I 2015 investerede vi 125 mio. kr. i en indsats, der skulle bringe borgere langt fra arbejdsmarkedet tættere på beskæftigelse, en indsats, der nu i brede kredse er kendt som ”Hjørringmodellen”. Dette skete blandt ved at udvide vores tilbudsvifte med sundhedsfaglige tilbud og ved at give en indsats, der var præcist designet til den enkelte borger og hvor opfyldelsen af proceskrav var underordnet at give den rette indsats, der var tilpasset den enkelte borgers individuelle behov – vi har kort sagt sat den ledige i centrum i flere år. Flere evalueringer af dette projekt har alle peget på en meget positiv effekt i form af flere i beskæftigelse og færre på offentlig forsørgelse. (...) Vi kan dog frygte at en besparelse i den størrelsesorden, som regeringsgrundlæget lægger op til, omregnet vil denne være på cirka 35 mio. kr. for vores kommune, kan medføre, at vi ikke kan opretholde de succesrige modeller, som både Hjørringmodellen og Ungegarantien hviler på".
Jeg vil gerne lytte til bekymringen i Hjørring
Ane Halsboe-Jørgensen, beskæftigelsesminister
- Jeg frygter, at vi taber nogle på vores vej, nogle som af den ene eller anden årsag står uden for arbejdsmarkedet lige nu, og vi har brug for alle på arbejdsmarkedet. Så de penge, vi skal spare, som det ser ud nu, dem kommer vi til igen at mangle senere, hvis det ikke lykkedes os at investere penge i beskæftigelsen, for så forbliver mange på overførselsindkomst. På den måde kan man sige, at vi vil være godt på vej til at spare os fattige på den lange bane, understreger Per Møller.
Med brevet til Ane Halsboe-Jørgensen ligger også en invitation til at komme en tur til Hjørring Kommune for at se og høre, om de forskellige tiltag, kommunen har foretaget sig.
Lytter til Hjørring - men der skal ryddes op
Og ministeren er klar til at lytte.
- Jeg vil gerne lytte til bekymringen i Hjørring og de gode initiativer, der er taget der, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Hun understreger, at hendes fokus er regeringens beskæftigelsesplan, der blandt andet betyder, at Jobcentrene skal lukke, reglerne på området skal forenkles, ligesom kommunerne skal have større frihed på området.
- Vi har på Christiansborg været meget gode til at bygge regler oven på regler, og det er efterhånden så stort et lovkompleks, at ingen kan finde hoved og hale i det, og det har vi et ansvar for at få ryddet op i, og det er min primære opgave, siger ministeren.
Jeg kan bare sige med 100 procent kærlighed fra hjertet af, at de lever op til rollen om at tage vare om de unge
Mike Jensen, arbejdsledig, Hjørring
Mike Jensen er glad for, at han efterhånden er så langt i sit forløb hos UngeGarantien, at han nu er tildelt flexjob, men han er ked af på andre unges vegne, hvis det kommer dertil, at det særlige tilbud til Hjørrings unge forsvinder.
- Der er jo nogle, der har det værre end mig, nogle der har brug for mere hjælp end mig, hvad skal de stille op? Det gør ondt at se unge mennesker miste den hjælp, de har brug for, siger Mike Jensen og tilføjer, at hjælpen for ham har været helt uundværlig.
- Da jeg havde det rigtigt dårligt, blev der straks koblet en bostøtte på mig, og jeg fik en arbejdsrelateret mentor. Derudover ringede kommunen jævnligt til mig, og jeg fik forklaret det, jeg måske ikke havde forstået. Jeg kan bare sige med 100 procent kærlighed fra hjertet af, at de lever op til rollen om at tage vare om de unge, fastslår Mike Jensen.