Seneste nyt:

Murer-Kjeld: Rubjerg Knude Fyr skal måske flyttes før beregnet

Vinden hærger på vestkysten, og der er således opstået en flere meter bred passage mellem klitterne og fyret. Her er 3-4 meter sand blæst væk.

Sandflugten fra det område, hvor Rubjerg Knude Fyr nu står placeret, overrasker Kjeld Pedersen, som stod i spidsen for den store flytning af fyret sidste år.

- Jeg troede, at der ville ligge sand til rundt om fyret, men der er sket lige det modsatte, så vi mangler 3-4 meter i højden. Vi har faktisk kørt mange hundrede kubikmeter sand på her omkring fyret med en gummiged, siger Kjeld Pedersen.

Kjeld Pedersen kigger ud over kanten. Han står kun få meter fra, hvor fyret oprindelig var placeret.
Kjeld Pedersen kigger ud over kanten. Han står kun få meter fra, hvor fyret oprindelig var placeret.

Hele verden så med, da Murer-Kjeld fra Lønstrup sidste år i oktober sammen med sit sjak rullede Rubjerg Knude Fyr 70 meter ind på land og i sikkerhed for Vesterhavets brutale bølger.

Den store redningsaktion kan ses i dokumentaren 'Da Kjeld flyttede fyret', som TV2 sender torsdag aften klokken 20.

Forud for programmet tog TV2 Nord sammen Kjeld Pedersen med op til det 120 år gamle fyr, for her er der sket meget, siden Rubjerg Knude Fyr blev flyttet sidste år.

quote Jeg tror, at det var i sidste øjeblik, at vi fik flyttet fyret.

- Kjeld Pedersen.

Få meter fra den store skrænt er i dag det sted, hvor Rubjerg Knude Fyr stod, indtil Kjeld Pedersen rullede det 70 meter ind i landet i sikkerhed for Vesterhavets brutale bølger. Siden oktober sidste år er to meter af den store klint forsvundet.

Skrænten er heller ikke længere stejl. Det betyder, at vinden nu accelerer op ad den skrå skrænt, og det sætter turbo på sandfygningen.

- Det er helt vildt sådan et hul, der er blevet her, siger Kjeld Pedersen.

Store mængden sand er blæst ind over land, og skrænten er ikke længere stejl. Det sætter turbo på sandflugten.
Store mængden sand er blæst ind over land, og skrænten er ikke længere stejl. Det sætter turbo på sandflugten.

Helt ude på kanten af skrænten er de sidste ruiner af den vestlige bygning, som stod ved fyret. Sidste år var der byggeplads hegn omkring ruinens sokkel.

- Vi kunne faktisk gå omkring huset, da vi flyttet fyret. Det kan man ikke længere, siger Kjeld Pedersen.

Resterne af soklen vil snart ende nede ad skrænten.

Skal måske flyttes før end beregnet

Fyret ville have endte sine dage på samme måde, hvis ikke den store redningsaktion sidste år var blevet gennemført, men naturen spiller stadig med musklerne ved fyret.

Resterne er soklen er på vej ud over skrænten.
Resterne er soklen er på vej ud over skrænten.
Foto: Jesper Christiansen

- Prøv lige at se her. Det er resterne af en gammel flagstang, som er kommet til syne, siger Kjeld Pedersen og peger på en sten i sandet.

Soklen fra flagstangen er kommet til syne, fordi flere meter sand er blæst væk, og sandflugten omkring fyret kan betyde, at Rubjerg Knude Fyr skal flyttes før end beregnet. Sidste år vurderede Kjeld Pedersen, at fyret ville kunne stå sikkert på dets nye placering i 30-40 år. Så optimistisk er han ikke længere.

Se Rubjerg Knude Fyr blive flyttet.

- Altså jeg var helt sikker på, at der ville gå 30 år. Det er jeg ikke sikker på længere. Jeg er villig til at trække 10 år fra, så jeg tror ikke, at der går mere end 20 år.

Stængerne til at flytte fyret med er blæst frie, og fyret venter sådan set bare på at blive flyttet længere ind i landet.

- Det er bare at sætte rulleskøjterne på igen og så køre igen, siger han.

'Da Kjeld flyttede fyret' bliver sendt på TV2 i aften klokken 20.