Nordjysk resort er blevet 'Hjertesikker Zone': - Man kan som gæst og medarbejder føle sig tryg

En ny certificering som Hjertesikker Zone skal sikre, at flere skal overleve hjertestop. Skallerup Seaside Resort er et af de steder, der har fået certificeringen.

- Det er for, at man som gæst og medarbejder kan føle sig mere tryg her. 

Sådan siger Sofie Stenild, der er marketingschef ved Skallerup Seaside Resort.

Den nordjyske feriedestination er en af de virksomheder og/eller organisationer, der har fået den nye certificering som "Hjertesikker Zone". Det betyder, at der i et område ikke bare er let adgang til en hjertestarter, men at der også er folk i nærheden, som er uddannede i hjertelungeredning. 

Sådan bliver man en Hjertesikker Zone

  1. Alle i zonen kan få adgang til en hjertestarter og tage den i brug inden for tre minutter.

  2. Hjertestarterne, som er placeret i zonen, er registreret på Hjertestarter-Netværket (hjertestarter.dk).

  3. Hjertestarterne er offentligt tilgængelige.

  4. Der er minimum én hjertestarter i zonen, som er offentligt tilgængelig hele døgnet rundt.

  5. Der er en velbeskrevet og systematisk procedure for løbende vedligeholdelse og opsyn af de offentligt tilgængelige hjertestartere. Det anbefales, at hjertestarterne tjekkes mindst én gang om ugen.

  6. Alle hjertestartere er påsat en kontaktlabel med kontaktoplysninger på fadderen til hjertestarteren, så de kan komme retur efter brug.

  7. Der kan ringes 1-1-2 og påbegyndes hjertelungeredning umiddelbart efter konstatering af formodet hjertestop.

  8. Ansatte, frivillige, beboere eller andre med tilknytning til zonen informeres så vidt muligt om muligheden for at melde sig som frivillig hjerteløber.

I zoner med under 10 ansatte skal alle ansatte deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år, mens frivillige, beboere og andre grupper skal have tilbuddet om at deltage i et kursus. I zoner med 10 ansatte og derover skal minimum 20 procent deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år.

Det er Dansk Råd for Genoplivning der med støtte fra TrygFonden står bag den nye certificering, som, man håber, kan være med til at sikre, at flere overlever hjertestop. 

- Hjertesikker Zone er en ny måde, hvor alle ildsjæle kan bidrage til at redde liv gennem deres virksomhed, grundejerforening eller idrætsklub ved at sikre de bedst mulige betingelser for, at man kan overleve et hjertestop i deres zone.

- Samtidig sender det et signal til lokalområdet om, at hjælpen er nær, hvis der skulle ske et hjertestop, fortæller Fredrik Folke, professor ved Københavns Universitet, overlæge og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab og overlæge i kardiologi på Herlev-Gentofte Hospital.

Viser ansvarlighed

På det nordjyske resort er der nu fire hjertestartere, og de lever op til alle anbefalingerne. Det gjorde de, allerede inden certificeringen fandtes. 

- Vi har altid haft det som et mål, at her skulle være sikkert. Hvert år har vi en falckmedarbejder ude for at undervise i førstehjælp, så alle vores ansatte kan få et kursus minimum hvert andet år i fem timer. Og i løbet af tiden lærer de også at bruge hjertestarterne, fortæller Sofie Stenild og tilføjer:

- Det hjælper jo ikke værd at have dem, hvis ikke vi ved, hvordan de skal bruges. 

Hun er i tvivl om, hvorvidt det vil hjælpe resortet i markedsføringen, at den nu er klassificeret som Hjertesikker Zone. 

- Men jeg synes, det giver en tryghed, og at det viser udadtil, at vi er ansvarlige. Vi har det godt med, at vi kan stå inde for, at vi gør noget, siger hun. 


Seneste nyt

fra Nordjylland