Nordjyske privatskoler: - Eleverne "flygter" ikke til os
Skoleleder Peter Hansen fra Solhverv privatskole og Ann Christiansen fra Sindal privatskole fortæller, at deres privatskoler bliver valgt til på baggrund af værdier, størrelse og beliggenhed.
Hos Solhverv Privatskole i Vebbestrup og Sindal Privatskole i Hørmested har de ikke lange ventelister og tilflugt af ressourcestærke elever. Derimod oplever de interesse på baggrund af deres værdier og beliggenhed.
2500 elever på venteliste og desperate forældre.
Det er sådan skoleleder Peter Würtz fortæller om virkeligheden på Skipper Clement privatskole i Aalborg i TV2 dokumentaren "Flugten til privatskolen".
Dokumentaren har fokus på en stigende "elevflugt" til privat- og friskoler - samt at det er de ressourcestærke familier, der vælger fri- og privatskolerne til.
Men det kan fri- og privatskolerne i det nordjyske opland ikke nikke genkendende til.
- Vi kan ikke mærke det her i området, og det er heller ikke udmeldingen fra vores brancheorganisation. Vi så en større stigning for fem år siden, men siden har elevtallet været stabilt, og sådan forventer vi, det fortsætter, siger Peter Hansen, der er skoleleder på Solhverv privatskole i Vebbestrup.
Den lokale skole "vinder"
På landsplan har der de seneste ti år været en stigning af elever på fri- og privatskoler på cirka 23 procent. På Solhverv privatskole har de også oplevet stigende interesse, hvor de indtil 2017 har fået 100 flere elever. Peter Hansen har set TV2s dokumentar, men han savner nuancer.
Det er måske ikke forældrene, der flygter fra folkeskolen, men folkeskolen, der flygter fra forældrene
Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening
- Jeg tror, det er et aktivt tilvalg af en skole, man tror på, og som er lokal. Jeg tror ikke, det er fordi, det er en privatskole som sådan, men fordi folk er tilfredse med det vi laver og kan, og så fordi skolen netop er den lokale skole, siger Peter Hansen.
Hos Sindal privatskole i Hørmested oplever skoleleder Ann Christiansen at blive valgt til på baggrund af at være en mindre skole.
- Forældrene vælger os til på baggrund af den nærhed, vi har, siger hun.
Den lokale folkeskole lukkede ned
Både folkeskolen i Vebbestrup og i Hørmested er lukket ned. Det betyder derfor, at både Solhverv og Sindal privatskole er byernes lokale skoler.
Faktisk er 500 folkeskoler lukket ned på landsplan i løbet af de seneste 12 år - og det er især i udkantsområderne. Det er blandt andet også en af grundene til, at Anette Lang fra Vebbestrup har haft sine seks børn på Solhverv privatskole.
- Da vi i sin tid kiggede på bolig, valgte vi Vebbestrup, fordi der både var en folkeskole og en privatskole. Allerede dengang snakkede man om at nedlægge folkeskoler, og så var der begge dele, siger hun og fortæller, at det var vigtigt for hende, at børnene gik i den lokale skole, og knap så vigtigt, om der stod "privat" eller "folke" foran.
- Så kan de selv cykle eller gå til og fra skole, og samtidig giver det et andet sammenhold, at man samles til begivenheder i den lokale skole, siger hun.
For Anja Møller Sandau, som har et barn i Sindal privatskole, var det nærheden og oplevelsen af skolen, der gjorde udslaget.
- At skolen er tæt på, gør det nemt for os - og at det er et lille sted, gør det trygt for mig og mit barn, siger hun.
Dansk Friskoleforening: Vi misser problemet
Hos Dansk Friskoleforening er de enige i, at TV2s dokumentar mangler nuancer. For ifølge formand Peter Bendix Pedersen forsømmer dokumentaren at fortælle om det egentlige problem.
- Vi har de seneste 10-15 år haft massive folkeskolenedlukninger og en omdiskuteret reform, så der er store udfordringer for folkeskolen, siger han.
Jeg ved ikke, om det er mere attraktivt at være på en privatskole, men det er det, der er bedst for os
Anja Møller Sandau, forælder
Der er ifølge ham derfor heller ikke bevist, at det konsekvent er en privat- eller friskole, forældrene går efter.
- Vi hører, at forældrene ønske en lokal, bred og mangfoldig skole, og måske er der nogle politikere, der har haft for travlt med at styre skolen de seneste 10-15 år. På den måde er det måske ikke forældrene, der flygter fra folkeskolen, men folkeskolen, der flygter fra forældrene, siger Peter Bendix Pedersen.
Bedre grundlag for forældrene
Peter Bendix Pedersen kan nikke genkendende til det stigende elevtal på fri- og privatskolerne, men elevtallet har de seneste fem år ikke ændret sig markant. I 2017 gik der 121.486 elever på landets fri- og privatskoler. I 2021 var det 121.911.
- Sådan vil det også se ud de kommende år. Folkeskolen er bedre end sit rygte, og dokumentaren er god til at skildre helte og skurke. Det er uretfærdigt for folkeskolen, fordi det er en god skole, siger han og forklarer, at der kommer en opgave for alle skoler de kommende år.
- Vi skal øve os i, uanset om det er folke, fri- eller privatskole, at fortælle, hvad vi gør, kan og skal - så kan forældrene bedre vælge til. Og det er netop det, de har brug for - for de gør det, der er bedst for deres familie, siger Peter Bendix Pedersen.
Hør mere i interviewet her:
- Det var bedst for os
Ifølge skolelederne Peter Hansen og Ann Christiansen er der ikke en konkurrence mod den almindelige folkeskole. Og de mener heller ikke, at "den bedste" skole kan og skal findes.
- Vi skal leve op til de samme ting som folkeskolen, så der er ikke nogen forskel der. Men vi er ikke en kæmpe skole, og det tror jeg, har en betydning, siger Ann Christiansen.
For Anja Møller Sandau er skolevalget klart. Hun har gjort det, hun føler, er bedst.
- Jeg ved ikke, om det er mere attraktivt at være på en privatskole, men det er det, der er bedst for os, siger hun.