Overraskende trillingefødsel: - Det tager tid og er vældig hyggeligt
Foto: Malthe Birger Jensen (Arkivfoto)
På en gård i Mygdal er der sket et lille påskemirakel. En af køerne har født trillinger, og det er en begivenhed, som kun sker ganske få gange om året i Danmark.
Et hold kalvetrilllinger meldte natten til mandag deres ankomst i Mygdal i Vendsyssel.
Morten Bo Larsen havde egentlig indstillet sig på, at der blot var tale om to kalve.
- Jeg tænker, at det ikke kan passe, så jeg må lige mærke efter, og så kunne jeg mærke nogle ben. Vupti, så kom ham fyren her, fortæller landmand, Morten Bo Larsen, til TV2 Nord.
I sine 32 år som kvægavler har Morten Bo Larsen ikke prøvet at få trillinger, og heller ikke hans forældre har prøvet det.
- Der går lige lidt tid med det, men det er også vældig hyggeligt, siger Morten Bo Larsen.
Grunden til at der er særligt meget arbejde med de nyfødte er, at moderen ved fødslen ikke ville kendes ved dem. Sådan er det nogle gange, ligegyldigt om der er en eller flere kalve.
- Hun blev faktisk skidesur, hun kastede rundt med dem, så vi fjernede dem hurtigt, forklarer Morten Bo Larsen.
Råmælk med antistoffer
Der går nu en del tid med at give de tre kalve mælk på flaske. De får hver 1,5 liter 3-4 gange i døgnet. Mælken er malket fra køer, som netop har kælvet, da der lige netop i den periode er nogle særlige antistoffer i mælken, som kalvene har brug for.
Den såkaldte råmælk har været frosset ned, og den bliver så opvarmet til 42 grader og givet til trillingerne.
En ko er drægtig i ni måneder, og trillingerne er blevet født tre uger for tidligt. De vejede omkring 20 kilo ved fødslen, mens en kalv normalvis vejer det dobbelte.
De første to døgn er forløbet rigtigt fint, og Morten Bo Larsen er fortrøstningsfuld i forhold til deres chancer for at overleve, men det kræver, at folkene på gården er ekstra opmærksomme.
- Lungerne hos kalvene er ikke helt udviklet endnu, så vi skal for eksempel passe rigtigt godt på med træk, forklarer Morten Bo Larsen.
Når man har hundredvis af køer til mælkeproduktion, så har de naturligvis ikke alle navne, men måske der for en gang skyld bliver gjort en undtagelse.
- Jeg sad jo og kaldte dem Rip, Rap og Rup, da jeg malkede dem i går, men det går jo egentlig ikke, når der er to piger, fortæller Morten Bo Larsen.
Ifølge Landbrug & Fødevarer fødes der årligt omkring 10 hold trillinger med levende kalve i Danmark.