LIGE NU:

Se videoen: Dynamit sprænger 40 grantræer

Sprægningen af 40 store grantræer er for at sikre biodiversiteten i Hjørring Kommune. I et år har kommunen arbejdet for netop det, og antallet af sommerfugle er nu firedoblet. Miljøministeren er imponeret.

40 sitka grantræer på Hjørring Bjerge er i dag blevet sprængt i stykker.

Sprængningen, der blev foretaget af Dansk Sprængnings Service var afslutningen på projektet "Naturkommunen blomstrer vildt".

I mere end et år har kommunen arbejdet for biodiversiteten ved at lade flere naturområder vokse vildt og frit, og flere privat borgere er hoppet med på bølgen for at få sommerfugle og andre insekter ind i haverne. Dagens sprægning var i samme ånd. Formålet med at sprænge de mange grantræer i stykker er, at skabe dødt træ, som insekter kan nyde godt af og trives i og omkring.

Miljøministeren er imponeret

- Det er utroligt imponerende, at man på så kort tid får så markante resultater, som man hører om i dag: En firedobling af antallet af sommerfugle. På den måde er det også inspirerende. Det Hjørring Kommune viser os, er at vi alle sammen kan gøre en forskel. Om det er i haven, landmanden, sommerhusejeren eller børnehaven, siger Lea Wermelin (S), Miljøminister. 

Hun håber på, at andre danskere vil blive inspirerede af Hjørring Kommune og få mod på at lade plæneklipperen stå og slutte fred med ukrudtet i haven, så både naturen og insekterne kan blomstre.

- Vi har brug for, at vi skal løfte i flok, hvis vi skal ud af den naturkrise, som også er her i Danmark, mener hun.

Også i Aalborg Kommune har man nogle steder ladet naturen få frit løb. Det er blandt andet i Gug Alper, hvor man siden 2018 har ladet naturen være. 

- Tanken var, at det skulle gro naturligt og være en fryd for øjet. Naturen er smuk, så hvorfor ikke give den plads? Samtidig var det et stort ønske at lave nogle arealer, der kræver mindst mulig vedligeholdelse. Gennem projektet i Gug Alper kunne vi få begge dele, fortæller iværksætter Mads Peter Veiby i en pressemeddelelse.

I stedet for de 40 sitkagraner på Hjørring Bjerge bliver der nu plantet eg og hvidtjørn.