Strid om megasommerhus: - Vi er bange for, at naturområdet ikke kan bevares

Flere hundrede sommerhusejere frygter, at såkaldte megasommerhuse vil komme til at ødelægge naturen omkring dem.

En gruppe sommerhusejere i Nørre Rubjerg kæmper i disse dage med Hjørring Kommune om at få en ny lokalplan. For som reglerne er nu, må der i området bygges huse som er 10 procent af det samlede grundareal, men grundejerforeningen og over 200 grundejere frygter, at såkaldte megasommerhuse vil komme til at ødelægge naturen omkring dem.

Det er det kommende sommerhus på byggepladsen i Nørre Rubjerg, der har fået Nørre Lyngby Grundejerforening til at gøre en indsigelse til Hjørring Kommune.

Grundejerforening: - Kan forandre området radikalt

Sommerhuset står til at blive 300 kvadratmeter stort. Ifølge planloven i området er det helt i orden, da grunden den står på er 3000 kvadratmeter, og dermed fylder huset kun de lovlige 10% af grunden. Nørre Lyngby Grundejerforening er bekymrede over udsigten til et megasommerhus i Nørre Rubjerg.

- Vi er bange for, at naturområdet ikke kan bevares. At områdes karakter som et roligt område pludseligt ændres, siger Henrik Broe, bestyrelsesmedlem i grundejerforeningen.

Lars Husted er én af de 230 der har skrevet under på en indsigelse imod opførelsen af mega-sommerhuset i området.

- Vi mener at hvis man giver tilladelse til det her byggeri, så åbner man op for en præcedens som kan forandre det her område radikalt, siger Lars Husted.

Hjørring Kommunes beslutning vækker undren

 et forsøg på at få omlagt planloven, har grundejerforeningen bedt Hjørring Kommune om at nedlægge et såkaldt §14 forbud, der ville pålægge kommunen at udarbejde en ny lokalplan inden for et år.

quote Folk har jo købt grunde og bygget huse med det formål at være i naturen. Hvor man i andre dele af vores forenings område, som Ulstrup og Lyngby by er det måske udsigten folk har valgt.

Henrik Broe, bestyrelsesmedlem i Nørre Lyngby Grundejerforening

Men på et møde i Teknik og Miljøudvalget i Hjørring Kommune, blev det besluttet at byggesagen skal færdiggøres som almindelig byggesag indenfor den gældende lokalplans bestemmelser, og den nuværende planlægning for området fastholdes. Og det vækker undren hos grundejerne

- Jeg syntes det er uforskammet at man ikke engang går i dialog med grundejerforeningen, siger Henrik Broe.

- Nu er jeg talsmand for gruppen, så jeg skal passe på med hvad jeg siger, men det er noget der har rystet folk ganske betragteligt det her. Det er der ikke nogen tvivl om, lyder det fra Lars Husted.

Vil fortsat kæmpe videre

Formand for Teknik og Miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro, har onsdag ikke haft mulighed for et interview med TV2 Nord, men i et skriftligt svar forklarer han:

- Vi har i Teknik - og Miljøudvalget aftalt at vi skal have en general snak om bl.a. den maksimale størrelse på fremtidige sommerhuse både i Nr, Rubjerg og den øvrige kommune. Derfor mener vi ikke at byggeriet på Harevej 4 vil komme til at danne præcedens. Dog må det understreges at trenden går mod større huse både til boliger og fritidshuse.

Hvis fremtiden for sommerhusområdet betyder flere mega-sommerhuse, så kan det betyde at grundejere som Lars Husted, søger væk.

- Hvis vi ender i et scenarie med 12 mega-sommerhuse herude, så vil man selvfølgelig overveje det. Men det vil vi fortsat kæmpe for at der ikke kommer. 

- Det er også et unikt sommerhusområde sat inde i en skov og omkranset af arealer som enten er fredet eller naturbeskyttet. Nogle af dem er endda beskyttet af internationale miljøregler, som natur2000 området her ved Lønstrup klit. Så det er et specielt område med den naturkarakter det har. 


Seneste nyt

fra Nordjylland