Terroriserer boligområde: Gitte frygter konstant en klat i nakken
Skrigene gør, at husejeren ikke længere bruger sin terrasse.
Gitte Wolf behøver end ikke at kigge op mod himlen. Hun ved, de er der og svæver rundt i luften.
Rågerne skråler nemlig i vildens sky. Til stor irritation for husejeren, der bor på Sct. Knuds Park i Hjørring.
Gitte Wolf har boet på adressen i 10 år, og selv mener hun, at bestanden stiger betragteligt år for år. Faktisk står det så grelt til, at de gennemtrængende rågehyl gør hendes terrasse overflødig.
- Det er forfærdeligt. Vi kan ikke holde ud at sidde på vores terrasse længere, og vi er også nødsaget til at lukke vores vinduer om aftenen, ellers kan vi ikke sove, lyder det fra Gitte Wolf.
Modtager jævnligt klager
Den fredede byfugl (i henhold til EU-fuglebeskyttelsesdirektivet) må kun skydes i to perioder - henholdsvis mellem 15. januar og 15. marts og mellem 1. maj og 15. juni. Før jagten kan gå i gang, skal der imidlertid indhentes en dispensation fra Naturstyrelsen.
I første periode er det tilladt at dræbe gamle fugle, inden de bygger reder og lægger æg, mens det i anden periode er ungerne, der står for skud.
Det er Hjørring Kommune, der har ansvaret for at regulere bestanden. En opgave, de udfører i samarbejde med de lokale jagtforeninger.
Ifølge Lars Vandkjær, der er skov- og landskabsingeniør ved Park og Vej i Hjørring Kommune, fungerer det samarbejde fortrinligt. Gitte Wolf og flere andre i området mener imidlertid, at jægerne er for sløve i betrækket, eller også bliver opgaven ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener de.
Regulering af råger, Hjørring kommune grønne områder
Så mange råger er på årsbasis blevet skudt i Hjørring Kommune.
2023: 2803
2022: 2297
2021: 3043
2020: 2906
2019: 2484
2018: 2114
2017: 2213
2016: 2095
2015: 2342
2014: 2032
2013: 1754
2012: 1866
2011: 1855
2010: 1488
2009: 1059
2008: 645
Lars Vandkjær erkender, at borgere i kommunen jævnligt ringer ind og beklager sig over støjen fra rågekolonierne. Men med de regler der er nu, mener han ikke, de kan gøre mere.
- Vi kan ikke fjerne alle rågerne, men vi kan forsøge at holde status quo. I år forventer vi også at skyde op mod 3000 råger, fortæller han.
Video: I Aalborg Kommune holder de også bestanden nede. Læs mere om det - og få samtidig en anmeldelse af, hvordan rågekød smager i videoen herunder:
Ingen ændringer på vej
Hjørring kommune har været i dialog med Naturstyrelsen om, hvordan reguleringen kan blive mere effektiv. Medarbejdere fra Naturstyrelsen har været på besøg og set kolonierne, men snakkene er ikke mundet ud i ændringer på området.
Og det huer bestemt ikke Gitte Wolf.
- I grundejerforeningen har vi haft fat i kommunen, og der sker ingenting. Som det er nu, så ved du aldrig, hvornår du får en klat i nakken. De overskider det hele, siger hun.
I området i og omkring Sct. Knuds Park bor der flere jægere. Hvis de er interesseret i at hjælpe med at holde rågebestanden nede, så anbefaler Lars Vandkjær dem at kontakte den nærmeste jagtforening.
Rågerne hærger også byer som Vrå, Sindal, Lendum, Horne og Mygdal i Hjørring Kommune.
I Sct. Knuds Park har borgere nu taget sagen i egen hånd. De har nemlig lejet en såkaldt rågeskræmmer. Det er en kasse, der står på jorden og udsender forskellige lyde, der lyder som rovfugle. Problemet er ifølge Gitte Wolf bare, at den er blevet sat for sent op, og det løser langt fra problemet alene.
TV2 Nord forsøger at indhente en kommentar fra Naturstyrelsen. I den forbindelse vil vi spørge dem, om de mener, at der skal skrues op for rågereguleringen.