LIGE NU:

Trods coronavirus: Bo holder grundlovsmøde i sin have for femte gang

Det blev ikke en grundlovsdag helt uden fysiske grundlovsmøder i Nordjylland. I Hjørring var der for femte år i træk arrangeret grundlovsmøde i en privat have, og det fik coronavirussen ikke lov at sætte en stopper for.

Talerstolen er stillet frem på Bo Jeppesens terrasse i Hjørring. Chefrådgiveren fra Aalborg Universitet har for femte gang inviteret til fejring af grundloven i sin have.

- Jeg er glad for, at jeg holder traditionen i hævd, fordi jeg synes det er rigtig vigtigt. Der er en symbolværdi i at vise, at grundloven betyder noget, siger Bo Jeppesen.

Coronavirussen og de restriktioner, den har medført, har dog sat sit præg på Bo Jeppesens grundlovsmøde. Der plejer at være flere hundrede tilhørere til stede i haven, men i år var der kun 10 til at høre grundlovstalen, som uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen stod for.

GRUNDLOVEN

- Det var en intim og lille forsamling, jeg fik lov at tale for. Det var hyggeligt, men selvfølgelig også anderledes i forhold til det, vi plejer, hvor vi jo samles rigtig mange mennesker for at fejre grundlovsdag, siger Ane Halsboe-Jørgensen (S).

2020 er på mange måder blevet et atypisk år. Derfor må der tages nye metoder i brug for at få spredt ministerens budskab, så Bo Jeppesen sendte talen live på sin egen Facebook-profil for at huske os på, hvorfor 5. juni er en afgørende dato.

- Grundloven er jo med til at sikre, at vi som borgere har nogle rettigheder, og at vi kan leve i en retsstat, hvor der er love og regler, der regulerer vores samkvem med hinanden og giver os nogle frihedsrettigheder til blandt andet at forsamle os, som vi gør i dag, siger Bo Jeppesen.

Grundloven er vigtig i krisetid

I løbet af de seneste måneder har Folketinget truffet en række beslutninger for at føre Danmark bedst muligt igennem coronakrisen. Netop i det lys er det vigtigt at markere, at vi har en grundlov, mener ministeren.

- Selvfølgelig har det været vigtigt, at vi værner om de meget fundamentale rettigheder, der er i grundloven. Især i en krisetid, hvor vi kan se, at andre lande måske bruger det til at kaste borgernes rettigheder under bussen. Det vil vi ikke i Danmark, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er endnu uvist, hvornår det igen bliver tilladt at samle mange mennesker til fysiske arrangementer, men både dagens taler og haveejeren satser på, at de næste år kan skabe en lidt større grundlovsfest i haven på Kochsvej i Hjørring.

- Jeg insisterer på at tro på, at vi kommer tilbage til en hverdag, hvor vi kan være sammen, og hvor vi også kan fejre ting. Både de private ting, som lige nu er på standby, men også vores grundlovsdag. Det vil jeg gøre hvad som helst for at vi kommer tilbage til - også forskningsmæssigt, siger uddannelses- og forskningsministeren.

- Jeg håber, vi kan ses under andre omstændigheder næste år, sagde Bo Jeppesen i sin afsluttende bemærkning fra talerstolen.

Du kan høre hele Ane Halsboe-Jørgensens tale her:

 
20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Bålhøj Festival

Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

20210513-205405-L_41Mb

play Ekspert måber over Aalborg Håndbold

20_percent

play Fitnesscentre fravælges på grund af coronapas

20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Bålhøj Festival

Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Til forsiden

Til forsiden