Unge bagestjerner: - Det er roligt og afslappende at bage
TV-programmet Den Store Bagedyst og Instagram har gjort det trendy at bage. Mandag fik konditoreleverne på Horne Efterskole ny inspiration hos Kornets Hus i Hjørring.
Menuen står på mørdejskager med spelt og mazarintærte med æbler. Mandag formiddag blev pludselig lidt mere lækker for eleverne på Horne Efterskole.
Mundvandet fik nemlig frit løb under besøget i det godt ét år gamle formidlingscenter Kornets Hus, hvor efterskoleeleverne på konditor-linjen skulle hente inspiration til at forny deres kageopskrifter.
- Det er en god dej, vi har fået lavet, så jeg tror, det bliver godt, siger Silke Kortegaard Karbing, der selv går på konditor-linjen.
Det er nogle ret kvalificerede bagedystkandidater.
Johannes Haandsbæk Vestergaard, Centerchef hos Kornets Hus
Hun har dermed taget de nye kornsorter til sig, sådan som underviser i Kornets Hus, Anna Pries, havde håbet. Hendes mission er nemlig at vise de unge bagestjerner, at der findes andre melsorter end blot de ’gamle’ travere.
- I stedet for den klassiske mørdej, putter vi spelt og enkorn i, som har andre egenskaber end almindelig hvedemel. Vi håber jo at kunne åbne deres øjne for den store verden, der er uden for hvede og rugmel og vise nye typer af korn i både bagværk og retter, fortæller hun.
Populær bagedyst
Konditor-linjen på Horne Efterskole har i år 40 elever tilknyttet. På bare to-et-halvt-år er linjen blevet meget populær – det skyldes især mediernes store bevågenhed omkring kage, fortæller underviser Pernille Rask Laursen.
- Vi har rigtig stor tilslutning – Den Store Bagedyst (tv-program, red.) og instagram har meget med det at gøre.
Elev Silke Kortegaard Karbing følger også selv med i bagedysten, men for hende er det også roen omkring bagning, der trak hende ind på konditorlinjen.
- Det er hyggeligt at bruge min tid og energi på noget roligt i stedet for at komme ud og bevæge mig. Og så er det hyggeligt at lave sammen, fortæller hun.
Det er en god dej, vi har fået lavet, så jeg tror, det bliver godt.
Silke Kortegaard Karbing, elev på konditor-linjen, Horne Efterskole
Fra mark til mave
Centerchef hos Kornets Hus Johannes Haandsbæk Vestergaard roser de fremmødte konditorelever for deres engagement under inspirationsturen.
- Det er nogle ret kvalificerede bagedystkandidater. Generelt er vores kurser populære og bliver udsolgt med det samme. Især surdejstrenden er stor, og den er folk meget optagede af, siger han – og kommer straks med husets grundfilosofi.
- Vi tager den fra ’mark til mave’, som vi plejer at sige. Vi har en stor have med 30 forskellige kornsorter, og den historie fylder meget at fortælle. Og så er vi glade for vores café, hvor vi kan vise folk, hvad man kan bruge korn til, lyder det.
De kageglade konditorelever slutter mandagens besøg af med velfortjente smagsprøver på deres bagværk – og måske en dag ser vi dem som deltagere i Den Store Bagedyst.