LIGE NU:

Minkavler venter stadig på testsvar

Minkavler Frank Andersen fra Hjørring ved stadig ikke hvilken coronavirus, der smittede hans mink for 2. gang.

Det er godt tre uger siden Frank Andersen aflivede sine mink. Det skete efter, at de i starten af november, som den første farm i Danmark , var påvist smittet to gange . Siden har han været nervøs for resultatet.

- Jeg var da overbevist om, at det var noget frygteligt smitsomt noget, som havde smittet mine mink anden gang - f.eks det her Cluster 5 som de snakkede om, så jeg var da sikker på, at det her var en værre variant end første gang. Derfor vil jeg selvfølgelig gerne have besked, siger Frank Andersen, der endnu ikke har set sine prøvesvar fra Statens Seruminstitut.

Det var netop frygten for mutationer af coronavirus, der fik regeringen til at beordre alle mink i landet slået ihjel. Syv nordjyske kommuner blev lukket ned af frygt for, at en ny pandemi kunne starte på de nordjyske minkfarme. Derfor har TV2 Nord forsøgt, at få udleveret testsvarene, men uden resultat.

Professor og ekspert i Forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing siger.

- Det her er en voldsomt vigtig sag, som har en væsentlig samfundsmæssig betydning, og derfor skal en sådan sag prioriteres af myndighederne.

Travlhed er ingen undskyldning

TV2 Nord har de seneste 14 dage rykket både Fødevarestyrelsen og Statens Seruminstitut for svar på prøverne taget på Frank Andersens minkfarm, men de har ikke reageret på vores spørgsmål. Ifølge Sten Bønsing er det ingen undskyldning, selv om de har haft travlt.

- Det virker umiddelbart som en forholdsvis enkel aktindsigt at skulle udlevere, og derfor er det helt mystisk, at man overskrider fristerne så voldsomt, som tilfældet er her. Sådan en sag skal ekspederes indenfor 2-3 dage og højest 5, siger Sten Bønsing.

Frank Andersen venter iøvrigt ikke kun på testsvar på sine mink. Han venter også på, at Staten betaler ham den såkaldte tempobonus for at at aflive hans mink i en fart. Han er ikke imponeret over tempoet fra statens side.

- Vi går konstant rundt i usikkerhed om, hvad der skal ske, så jeg synes det var rimeligt, at de i det mindste kunne udbetale minkavlerne et acontobeløb for det arbejde vi har udført for staten, siger Frank Andersen.