LIGE NU:

Video: Martin fik besøg af storken i marken og den kommer snart igen

Martin Skamriis Andreasen fra Lønstrup fik en glædelig overraskelse, da han forleden var ved at færdiggøre pløjningen på en mark.

Storken har været forbi i Lønstrup lige ved Rubjerg Knude, og det er ikke kun i overført betydning. 

- Det var lige godt dælens

Martin Skamriis Andreasen fik langnæbet besøg, da han forleden var i færd med at pløje en mark ved Lønstrup tæt på Rubjerg Knude.

quote Jeg tænkte: "Det var lige godt dælens".

Martin Skamriis Andreasen, landmand, Lønstrup

- Jeg tænkte: "Det var lige godt dælens". Jeg har sgu aldrig nogensinde set en stork herhjemme før.

Storken fulgte landmanden og hans traktor over flere marker, hvor den fandt sig til rette i pløjefugerne og nød godt af de friskopgravede regnorme. 

- Jeg synes, det er imponerende. Min far har boet på ejendommen i 30 år, og han har aldrig set en stork her før. Det er en imponerende fugl, siger Martin Skamriis Andreasen. 

 

Storken kommer snart forbi igen

Martin og hans kæreste Ida venter genbesøg af storken inden for den nærmeste fremtid. Ida er nemlig højgravid, og barnet forventes at blive født i denne uge. 

Det uventede besøg af storken på marken ledte da også Martin tanker hen på den kommende fødsel.

- Det var lige godt hulens, at der var en stork. Så jeg ringede til Ida og sendte en snap, for at høre om det var et tegn på, at hun havde født. Men det havde hun ikke, siger Martin Skamriis Andreasen til TV2 Nord. 

Martin Skamriis Andreasen med en bodystocking.
Martin Skamriis Andreasen med en bodystocking.
Foto: Privat

Forårstid er storketid, men de yngler ikke i Nordjylland

At storken kigger forbi Lønstrup, er ikke usædvanligt. Det er nemlig nu, hvis man skal være heldig at opleve storke i Nordjylland, siger formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Nordjylland, Peter Lund Kristensen.

- Det er en almindelig forårsfornøjelse for storkene at trække rundt for at finde et sted at slå sig ned. Det er nu, de vil begyndte at komme fra Afrika og Sydeuropa og begynde at danne par og bygge rede. Det er mest ungfuglene, der er på chartertur, og så flyver de til Polen eller Tyskland, hvor de slår sig ned.

Tidligere har der været ynglende storkepar i både Frøslev og Vegger, men det er mere undtagelsen end reglen, siger DOF Nordjylland-formanden:

- Vi får med 99% sikkerhed ikke ynglende storke i Nordjylland. Det er der ikke ret stor sandsynlighed for.

Og årsagen til at storkene ikke længere yngler i Nordjylland skal, ifølge Peter Lund Kristensen, blandt andet findes i de manglende vådområder og den danske landbrugsform.

- Danmark er det nordligste yngleområde for storkene udover Sverige, og vi har ikke så mange vådområder, som vi har haft. Selvom det har været en våd vinter. Det kniber med padder, mus og mosegrise til storkene, så de har noget at leve af. Man skal ikke langt syd for grænsen, før der er masser af storke. Det bunder i landbrugsformen i Tyskland i forhold til Danmark. Tyskerne har flere vådområder og små landbrug. 

- Normalt vil fugle være der, hvor de har nok at spise, der er to og et sted at bo. Og der ikke nok at spise. 

Ni storke på en mark nær Bindslev. I dag fløj de videre. Sikkert mod syd for at finde ynglesteder i Polen eller Tyskland.
Ni storke på en mark nær Bindslev. I dag fløj de videre. Sikkert mod syd for at finde ynglesteder i Polen eller Tyskland.

Flere har sendt billeder

TV2 Nord har modtaget flere billeder og videoer af storke i Nordjylland. For nyligt var en hel storkeflok på besøg på en mark i Bindslev. 

En bemærkelsesværdigt stor storkeflok har været på besøg ved Bindslev.

Ifølge Peter Lund Kristensen skulle der ikke være flere eller færre storke i Nordjylland i år.