01:56

Daniel vil madspildet i Sindal til livs - men lokale købmænd bakker ud

Daniel Heel arbejder for at oprette et netværk, hvor udsatte grupper kan hente overskydende mad, men han har svært ved at få de lokale butikker med på idéen.

Spar skraldespanden for overskudsmad og vær med til at hjælpe de udsatte.

Det er det budskab, Daniel Heel har taget med ud til de lokale købmænd i Sindal. Han vil gerne oprette et netværk, hvor man kan hente gratis overskudsmad, men der er endnu ingen butikker, der er hoppet med på vognen. 

- Jeg har spurgt både hos Rema 1000, Fakta, SuperBrugsen i Sindal, Superland og SuperBrugsen i Bindslev, men de har alle afvist mig, siger Daniel Heel.

Lignende netværk er allerede blevet oprettet i Aalborg og Hjørring, hvor familier, der har svært ved at få pengene til at slå til, kan hente gratis mad, leveret af de lokale butikker.

Bekæmper ikke madspild lokalt

Daniel Heel har oprettet en Facebookgruppe, som han har brugt til at gøre opmærksom på sit projekt. Gruppen er nået op på 150 medlemmer, men i den seneste statusopdatering, var Daniel Heel nødt til at forklare, at ingen butikker endnu har meldt sig på hans projekt.

Jeg kan ikke forstå, at butikkerne hellere vil lade folk rode i skraldespandene og finde mad på den måde.

Daniel Heel, initiativtager

- Jeg har det rigtig dårligt med det. Jeg kan ikke forstå, at butikkerne hellere vil lade folk rode i skraldespandene og finde maden på den måde. De betaler oven i købet penge for at få skraldemændene til at hente deres madrester, men vi har tilbudt at hente det gratis, siger Daniel Heel.

Han forstår heller ikke, hvordan store kæder som Coop og Rema 1000 reklamerer med, at de reklamerer med sin bekæmpelse af madspild, men i sidste ende lader det være op til den enkelte butik selv at bestemme.

Købmænd afviser ikke idéen

Da TV2 Nord forhører sig hos de lokale supermarkeder, er reaktionen dog en lidt anden.

Butikschef i Fakta Sindal, David Bach, har ikke lyst til at stille op på tv, men han fortæller, at han synes, det er et godt projekt. Han har bare ikke lyst til at involvere sig, da han forlader posten inden for de næste par dage.

Købmand i Rema 1000, Rasmus Voss, fortæller, at han ikke kan huske Daniel Heel, men han ikke er afvisende over for idéen.

- Jeg har i forvejen gang i flere initiativer for at bekæmpe madspild i butikken. Hvert år på juleaftensdag lukker vi butikken, og så lader vi dem, der mangler, komme og tage det overskydende mad, der ikke kan holde sig, siger Rasmus Voss. 

Han peger dog på, at der skal tages hensyn til skadedyr, og at maden kan blive dårlig.

- Hvis der kan blive lavet en fast aftale med Stop Madspild i Sindal om, at de kommer og henter hver dag, så det ikke står udenfor, så kan vi godt finde ud af noget. Men der er en masse regler om kølevarer, og dem skal vi følge, siger Rasmus Voss.

Har allerede gang i projekt

Hos SuperBrugsen i Sindal vil man heller ikke stille op på TV, men butikschef Rasmus Severinsen forklarer, at man ikke kan hjælpe Daniel Heel med hans projekt, da de i forvejen ikke smider særlig meget mad ud.

- I første omgang er vores formål jo at tjene på vores mad. Og så har vi allerede et projekt kørende, hvor vores overskydende frugt og grønt bliver hentet hver dag. Vi vil heller ikke uddele for gammelt kød, da folk kan blive syge af det, så derfor har vi i bund og grund ikke særlig meget mad at give ud af, siger Rasmus Severinsen. 

Daniel Heel vil nu tage kontakt til Rema 1000 i Sindal for at se, om der kan startes et samarbejde.