- Det er jo fuldstændig latterligt: Nu kan danskerne blive stedt til hvile i gravhøje
Staten tillader nu, efter en et års forsøgsperiode, at danskere igen kan blive stedt til hvile i en gravhøj. En af dem ligger i Hjørring, men placeringen får kritik af borgmesteren i kommunen.
Staten tillader nu netop 1. april, efter et års forsøgsperiode, at danskere igen kan blive stedt til hvile i en gravhøj. En af dem ligger i Hjørring, men placeringen får kritik af kommunens borgmester.
Ønsker du at blive stedt til hvile i en grav, der er lidt udover det sædvanlige? Så er der godt nyt til dig.
Nu er det muligt at blive begravet i en gravhøj, fuldstændig som i vikingetiden, efter Vejdirektoratet har åbnet op for at blive begravet i deres rundkørsler.
- Henning har kørt bus hele sit liv, og så synes han, at han skulle ligge ved E39, når han ikke var her længere. Så kan familien køre forbi og hilse på ham, siger bedemand Frank Hejslet, der har fået flere henvendelser fra borgere, der gerne vil begraves i de nye gravhøje.
Jeg synes, det lyder fuldstændig latterligt, og jeg synes ikke, det hører hjemme på så befærdede veje.
Arne Boelt, borgmester, Hjørring Kommune
I første omgang havde Kirkeministeriet ønsket urnebegravelser i rigtige gravhøje, men det forslag blev stoppet i Kulturstyrelsen. Det blev istedet Vejdirektoratet, der leverede en holdbar løsning. De har masser af egnede høje i deres rundkørsler. Dårlig idé, synes Hjørrings borgmester.
- Jeg synes, det lyder fuldstændig latterligt, og jeg synes ikke, det hører hjemme på så befærdede veje. Og slet ikke i Nordjylland. Hvis man vil have sådan noget, kan de have det over på Sjælland. Jeg synes, det er vanvittigt, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.
Men gravhøjene bliver til gengæld modtaget med begejstring på Vendsyssel Historiske Museum.
- Det er ingen ny idé, men jeg synes, det er en glimrende idé at gå igang med at begrave folk i gravhøje igen. Faktisk har vi benyttet gravhøje siden bondestenalderen og helt frem til Gorm og Thyras høje i Jelling. Gravhøjsbegravelser er en del af det danske dna, siger Sidsel Wåhlin, Museumsinspektør hos Vendsyssel Historiske Museum.
Nemt at besøge gravhøje
Selv om gravhøj signalerer oldtid, så appellerer det stærkt til moderne danskere.
- Vi ønsker ikke, at vores pårørende skal gå og passe et gravsted, og placeringen i netop rundkørsler har sine fordele. Her har man muligheden for at køre forbi, når man lige skal ud og handle, eller man er på vej hjem med børnene, så kan børnene lige vinke til bedstefar, der ligger i gravhøjen og lægge en blomst ud af vinduet, når man kommer forbi, siger Frank Hejslet.
- Jeg synes, det er underligt, at vi slet ikke har hørt noget om det, og jeg vil klage til kirkeministeren over det her og spørge, om det virkelig kan være meningen, siger Arne Boelt.
Men det er jo transportministeren, der har ansvaret, Arne Boelt.
- Jamen så bliver det transportministeren, siger Arne Boelt.
I forsøgsperioden, der i dag har varet præcist ét år, har det været forbeholdt statsansatte at blive jordfæstet i en af Vejdirektoratets rundkørsler. Men fra i dag kan alle frit ansøge om tilladelse i Transportministeriet.
Det koster 530 kroner i afgift til Transportministeriet at blive urnenedsat i en rundkørsel. Det er det samme som vægtafgiften på en knallert 45.