Emil og Shanaya får mod på livet på højskole
Vrå Højskole har til et nyt forløb modtaget 5,1 millioner kroner fra EU - det er anden gang, højskolen får EU-midler til et projekt. EU-midlerne gør det muligt for sårbare at komme på højskole
Vrå Højskole har til et nyt forløb modtaget 5,1 millioner kroner fra EU - det er anden gang, højskolen får EU-midler til et projekt. EU-midlerne gør det muligt for sårbare at komme på højskole.
I løbet af de seneste tre år har Vrå Højskole med stor succes hjulpet sårbare unge videre i livet til enten arbejde eller uddannelse. Det har været muligt takket være støtte fra EU på mere end 6 millioner kroner. Det var med forløbet kaldet "Genvejen", som unge med psykiske eller misbrugsproblemer, deltog i.
- Jeg boksede med depression og et alkoholmisbrug - og lysten til ikke at være her længere - og så fik jeg tilbud om et højskoleophold og tænkte, at det ikke kunne gå værre end galt, fortæller 23-årige Emil Dalsø, der i dag er i gang med en HF.
Vrå Højskole stillede som betingelse, at Emil Dalsø droppede alkohol i hverdagene, og det fik ham ud af hans misbrug.
- Der var ikke noget pres. Jeg skulle ikke noget. Hvis jeg ringede og meldte mig syg, var der ikke nogen, der blev sure og der var ikke noget, der gik ud over nogen og heller ikke ud over mig. Så jeg havde ikke dårlig samvittighed over noget, siger han.
Da forløbet blev afsluttet og EU-midlerne stoppede, udarbejdede Aalborg Universitet en rapport, der viser, at op mod 90 procent af de unge efter forløbet er kommet ud i enten arbejde eller uddannelse efter opholdet på Vrå Højskole.
Endnu flere EU-midler til højskolen
Efter den succes har højskolen nu startet et nyt forløb målrettet de unge, der har måttet opgive en uddannelse, så også de kan komme videre i livet efter et ophold på Vrå Højskole.
Højskolen har haft de første elever gennem det nye forløb. De forventer, at cirka 150 elever, der tidligere er droppet ud af en skole, nu får mulighed for at finde det rigtige job eller uddannelse. Projektet er støttet med 5,1 millioner kroner fra EU.
En af eleverne på forløbet er 24-årige Shanaya Segar fra Hjørring. Efter hun i 2017 afsluttede sin HF, har hun været på kontanthjælp og deltaget i flere kommunale projekter, for at få noget afklaring om hendes fremtid.
Men det har ikke virket, og derfor er hun nu kommet på Vrå Højskole, og allerede efter få måneder kan hun mærke, at der sker noget. Hun er nemlig begyndt også at arbejde med sig selv.
- Det er hårdt, for det er noget, som jeg slet ikke er vant til. Men jeg kan sagtens mærke, at der sker noget, fortæller hun.
På højskolen har hun foruden et højskoleophold tillært sig en masse sociale kompetencer.
- For nogle måneder siden, ville jeg aldrig have sagt ja til et interview. Det har jeg det helt fint med nu, forklarer hun.
Succesen fortsætter
EU-midlerne har gjort det muligt at ansætte mere personale, så de unge kan få den hjælp, de har brug for på Vrå Højskole.
- Desværre oplever vi jo et pres og et ræs for mange af de unge, som gør at de knækker, selvom vi egentlig synes, at de er velfungerende og kommer godt i gang, siger forstander på Vrå Højskole, Pia Schnoor og tilføjer:
- Vi er en mulighed for, at de kan få en pause, inden de efterfølgende kan komme i gang med en uddannelse.
Og netop det, er også hvad 24-årige Shanaya Segar håber på.
- Vrå Højskole giver mig en tro på, at jeg kan komme i arbejde og en uddannelse, siger hun.
Det nye forløb modtager EU-midler frem til slutningen af 2020.
Selvom forløbet "Genvejen" ikke længere får EU-midler fortsætter det. Ifølge forstanderen på højskolen sender kommunerne fortsat elever på forløbet, på trods af at prisen er steget.