08:04

Fiskeindustrien i Hirtshals mangler hænder, men det problem har et nyt kursus været med til at løse. Nu skal succesen udbredes.

00:18

Foto: Christian Henriksen

1 af 4

Fiskekursus er en succes: Skaber kvalificeret arbejdskraft

Fiskeindustrien i Hirtshals mangler hænder, men det problem har et nyt kursus været med til at løse. Nu skal succesen udbredes.

25-årige Raymond Gamukama har siden maj været en del af medarbejderstaben på fiskevirksomheden Kattegat Seafood i Hirtshals. Raymond er oprindelig fra Congo. Han kom for to år siden til Danmark som flygtning, og dengang vidste han ikke ret meget om at skære og håndtere fisk.

Det blev der ændret på i foråret, hvor Raymond Gamukama var en del af det introduktionskursus til fiskeindustrien, som virksomhederne på Hirtshals Havn har sat i søen sammen med Hjørring Kommune og EUC Nord.

- Jeg vidste ikke noget om fisk, så det kursus har hjulpet mig meget, siger Raymond Gamukama.

Hjørring Kommune betegner forårets kursus som en succes. Otte af de 12 kursister har efterfølgende fået fast arbejde, og nu har næste hold taget hul på det 25 dage lange introduktionskursus.

- Vi bliver ordentligt klædt på til at kunne varetage jobs i fiskeindustrien. At vi ikke bare står der og ved ingen ting om, hvad vi foretager os. Jeg synes også, det er vigtigt, når man tager sådan et arbejde inden for fiskeindustrien, at man er med på, hvad er den for en type råvarer, man står med, og hvordan behandler man det fra A til Z, siger kursisten Rikke Svane fra Hjørring.

Det er fiskevirksomhederne på Hirtshals Havn, der har været med til afgøre, hvad kurset skal indeholde. Det betyder, at de kan forme kursisterne, så de matcher de behov, virksomhederne har.

- Det løser jo de udfordringer, vi har i at få kvalificeret arbejdskraft. Det er simpelthen det, det løser for os, siger Inge Susanne Jensen, produktionschef på Kattegat Seafood.

Introduktionskurset til fiskeindustrien kører nu for anden gang. 16 deltagere er med, men måske stopper det slet ikke her.

- De erfaringer, vi har gjort her. Bør jo kunne testes i andre brancher. Vi har set, at kursisterne er vokset. De har fået mere vilje og mere lyst til at gøre nogle ting, og netop de erfaringer kan vi gøre brug af også i andre brancher, siger Stein-Erik Linna, projektleder i Hjørring Kommune.

Fiskeindustrien i Grønland har henvendt sig til Hjørring Kommune for at høre, hvordan introduktionskurset i Hirtshals er skruet sammen, og Stein-Erik Linna mener sagtens, at initiativet kan brede sig til andre steder.

- Til hver en tid vil vi jo anbefale, at man tager erhvervet med på råd, som vi har gjort i dette tilfælde. Fordi så tilpasser du det, som erhvervet gerne vil have, og du har større mulighed for at få succes, fordi du sikrer, at det de lærer, kan bruges bagefter, siger han.

De 16 kursister, der netop er begyndt på fiskekurset, håber, at de ad den vej kan få et arbejde i fiskeindustrien. På Kattegat Seafood afviser de ikke at tilbyde flere et job.

- Vi er i hvert fald klar til at tage en praktikant, og så må vi se, om der ikke kan blive noget arbejde til vedkommende også, siger Inge Susanne Jensen.

Raymond Gamukama er glad for, at han tog kursusvejen ind i fiskeindustrien.

- Det hjælper, når du har et lille kursus. Så kommer du her og ved lidt. Det er fint, når du har et kursus. Jeg tror, det er meget fint, siger Raymond Gamukama.