Fortuna-formand om kvindehold i superligaklubber: Tvang er ikke løsningen
Foto: Fortuna Hjørring - Pressefoto
Fortunas formand, Jette Andersen (th.) er glad for forslagne til mere fokus p kvindefodbolden, men hun tror ikke, at man kan tvinge superligaklubber til at satse på kvindefodbold.
Fokus på bedre forhold i kvindefodbolden er godt, men det skal ske gennem bedre økonomiske rammer, og ikke gennem tvang, mener Fortunas formand.
Superligaklubber skal i fremtiden have et elitekvindehold, hvis de vil bevare deres licens. Sådan lyder et forslag fra DBU's kvindekommission, som mandag fremlagde en rapport, hvori de kommer med en lang række anbefalinger til, hvordan man kan styrke pige. og kvindefodbolden i Danmark.
Med forslaget om, at superligaklubberne skal satse på kvindefodbold, kan vejen være banet for en stærkere kvindeliga, hvor de traditionelt set dominerende topklubber, Brøndby og Fortuna Hjørring, får skarpere konkurrence.
En styrket liga er i og for sig en god idé, mener Fortuna Hjørrings formand, Jette Andersen, men hun er ikke overbevist om, at det det er den rigtige vej at gå, at man vil tvinge superligaklubberne til at lave elite-kvindehold.
- Man skal ikke tvinge nogen til at oprette noget, medmindre viljen er der. Jeg kan tvivle på, om viljen er der ude i superligaklubberne, for det handler om, hvorvidt der er økonomi til det, siger Jette Andersen.
Forslaget om at superligaklubbernes licens er betinget af at have et kvindehold i bedste række, er inspireret af udlandet, og Jette andersen mener da også, at vi kan lære meget vde at se ud over landets grænser.
- Når jeg taler med europæiske topklubber som Barcelona og Bayerns München, fortæller de, at de ikke er tuvnget til at have et kvindehold. De har det, fordi de kan se, at det er en god idé, og fordi de kanse, at der er økonomi i det. Vi har ikke økonomien, og jeg tror, at man skal forsøge at få bedre økoomi i kvindefodbolden, blandt andet genenm en tv-aftale, siger Jette Andersen.
Hun frygter ikke, at det vil presse Fortuna, hvis superligaklubberne melder sig ind i kvindefodbolden og med mere økonomisk spillerum går efter at tiltrække de stærkeste kvindelige spillere.
- Vi er godt rustede, og vi har en god økonomi, så vi kan sagtens være med. Det er klart, at hvis det pludselig komer til at handle om mange millioner i kvindefodbold, så kan vi få sværere ved at være med, men der er fortsat ikke så mange penge i kvidnefodbolden, siger Jette Andersen.
I kvindekommissionens 30 sider lange rapport er der forslag til at styrke både bredde- og elitefodbolden, samt hvordan DBU bliver en organisation, der har mere fokus på kvindefodbolden.
- Man skal bestemt gøre mere for pigerne, så det bliver mere attraktivt for flere piger at spille fodbold og også at fortsætte på højt niveau. Og så kan det have stor værdi for klubberne, at der er fælleskaber med både herre- og damespillere, siger Jette Andersen.