LIGE NU:

Fyrfest: Rubjerg Knude Fyr indviet på sin nye plads

Selvom det regnede og ruskede, var der rundt regnet 8000 gæster med til genindvielsesfesten.

Knap tre en halv uge efter den spektakulære flytning af Rubjerg Knude Fyr, nåede hele flytteprocessen i dag sit foreløbige højdepunkt. Fyret skulle indvies på sin nye plads. Og til trods for regn og rusk, blev snoren klippet planmæssigt her til eftermiddag.

Guidet af korsang og flagermuslygter blev gæsterne ved dagens indvielse budt velkommen, allerede på vejen op til Rubjerg Knude Fyr.

Med til genindvielsen var naturligvis også manden, der for godt tre uger siden stod for den spektakulære flytning af fyret.

- Jeg glæder mig rigtig meget til i dag, så kan jeg give fyret tilbage til publikum, så de kan komme op og nyde udsigten, sagde murermester Kjeld Pedersen, inden festlighederne for alvor gik i gang.

Den 22. oktober blev det 23 meter høje fyr flyttet 70 meter længere ind i landet for at redde det historiske varemærke fra den truende skrænt, der smuldrede for foden af fyret. Den lokale murermester fra Lønstrup fik opgaven med den risikable opgave at løfte fyret og flytte det på skinner.

quote Jeg glæder mig rigtig meget til i dag, så kan jeg give fyret tilbage til publikum, så de kan komme op og nyde udsigten,

Kjeld Pedersen, murermester, Lønstrup

Flytningen gik uden problemer, og seks timer senere kunne Kjeld kramme sin makker John Christensen, da fyret var dirigeret i mål.

Nu er fyret solidt plantet på sin nye plads, hvor det er blevet gjort klar til åbningsdagen og de mange gæster.

Man regner med, at Rubjerg Knude Fyr kan stå på sin nye plads i 20-40 år, inden det skal flyttes længere ind i landet igen.