Grindehval strandet på Kjul Strand ved Hirtshals

En cirka fire meter lang langluffet grindehval strandede fredag formiddag på Kjul Strand ved Hirtshals. Søfartsstyrelsen har hentet grindehvalen.

Tre sømil udenfor Hirtshals fik en lokal hirtshalsfisker sig torsdag aften et syn, man sjældent ser.

En cirka fire meter lang langluffet grindehval var svømmet ind i Tannis Bugt.

Fredag formiddag strandede en grindehval på en revle omkring 20 meter fra land ved Kjul Strand, som med al sandsynlighed er den samme hval, som fiskeren så torsdag aften.

Hvalen, som strandede på Kjul Strand lidt udenfor Hirtshals, var død, da Lasse Rosendal fra Nordsøen Oceanarium kom frem til den fredag formiddag.

- Vi gik ud til den og kiggede på den og kunne konstatere, at det var den her langluffede grindehval på cirka fire meter, og det er sandsynligvis en hun, siger Lasse Rosendal, der er dykker og formidler ved Nordsøen Oceanarium.

Folkene fra Nordsøen Oceanarium går ud fra, at der er tale om en hunhval, men det var svært at vurdere, fordi hvalen lå skævt på siden, da de kom du til den.

- I de kønsområder, hvor man kan se om det er en hun eller han, der ligner det, at det er en hun, men det kan ikke siges med 100 procent sikkerhed. Det er svært at fastslå, når hvalen ligger halvt under vand, siger Lasse Rosendal.

quote Det var endnu en spændende dag her på oceanariet.

- Lasse Rosendal, Dykker og formidler, Nordsøen Oceanarium.

Hvalen var i meget fin stand, og det var tydeligt, at den ikke havde været død i lang tid.

- Det var endnu en spændende dag her på oceanariet. Det er jo ikke så længe siden, at vi var i Skagen, da der var en pukkelhval, der strandede der, siger Lasse Rosendal.

Fakta om grindehvalen:

- Grindehvalen er en tandhval.

- En gennemsnitlig hungrindehval er omkring 4,8 meter lang.

- Hangrindehvaler bliver størst og bliver i gennemsnit 6 meter lange.

- Største observerede grindehval vejede 3,5 tons.

- Grindehvalen er en hurtig svømmer og en meget hurtig jæger.

- Jager primært blæksprutter.

- Foretrækker at være på dybere vand.

- Lever i Atlanterhavet, Middelhavet og omkring Antarktisk. Men i stor stil ved Færøerne.

Sidst strandet i Danmark i 2018

Grindehvalen er lidt mere almindelig end pukkelhvalen, der strandede i Skagen for 11 dage siden. I Danmark er strandinger af grindehvaler lidt mere almindeligt end strandinger af pukkelhvaler.

I december 2018 strandede en grindehval sidst i Danmark. Den gang skyllede en død grindehval på land på Sønderstrand i Skagen.

- Man ser ikke grindehvaler hver dag i Danmark. Hvis man ser på, hvor mange strandinger, de har været i Danmark, så var der den her stranding sidste år i Skagen, men ellers er det en håndfuld strandinger, der har været siden 80’erne, siger Lasse Rosendal.

Grindehvalen er en tandhval, og med netop tandhvaler er der flere teorier om, hvorfor de strander. En af teorierne er, at når dyr bliver syge eller dårlige, så har de det med at rykke tættere på kysten. Den anden teori går ud på, at når hvalerne kommer ind i lavvandet område som Skagerrak, så kan hvalerne miste orienteringssansen.

- Det er teorier. Ved at få den obduceret grindehvalen kan man finde ud af, om der er tale om en syg hval eller en hval, der har mistet orienteringen, eller hvad der har været galt med den, siger Lasse Rosendal.

Søfartsstyrelsen har fredag været på Kjul Strand og taget grindehvalen med sig.


Seneste nyt

fra Nordjylland