Gennem hele 2019 vil Hirtshals fejre sit 100 års jubilæum. Foto: Eigil Kirkegaard

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

Foto: Steven Vikkelsø Andersen

1 af 7

Hirtshals fejrer 100 års jubilæum

En konkurrence og et stort anlagt havnebyggeri udviklede Hirtshals fra at være et fiskerleje til i dag at være en stor og velbesøgt havneby. Og det hele begyndte for 100 år siden.

Hirtshals går et stort år i møde. Byen kan nemlig fejre 100 års jubilæum, og det markeres med en række begivenheder i løbet af 2019. Første arrangement finder sted i dag, lørdag, når jubilæumsårets skydes i gang på den Grønne Plads klokken 15.

- Der er mange, der har spurgt, hvornår Hirtshals egentlig blev grundlagt, og hvad er det vi fejrer?

- Havnebyggeriet i byen tog alvorligt til i 1919, og man planlagde en stor udvidelse. Samtidig udskrev man Danmarks første byplanlægningskonkurrence nogensinde, fordi man forventede, at byen ville vokse helt vildt. Og det gjorde den jo fra at være et fiskerleje forinden. Så vi fejrer, at byen blev anlagt i den form, som den har i dag, fortæller jubilæumskoordinator Dorte Reinholdt fra Hjørring Kommune.

Læs også Royal Greenland lukker afdeling: 50 personer mister sit job

Stor betydning for hele byen

Udover at fejre 100-året for byen ønsker man at sætte fokus på havnens enorme betydning for byens udvikling igennem de mange år.

- Havnen har jo været grundlaget for alt arbejde i byen og den bølge af tilflyttere, som kom i sin tid. Man fik arbejdskraft fra hele Vendsyssel, og havnen har jo skabt os et internationalt udsyn. Og byens udvikling er jo i høj grad havnens skyld, og den er stadig enormt vigtig for byen, lyder det fra Dorte Reinholdt.  

Når jubilæumsårets begyndelse senere i dag markeres officielt, vil der blandt andet være tale ved borgmester Arne Boelt. Men man kan forvente sig arrangementer spredt ud over hele år 2019.

- Vi prøver simpelthen at lægge en masse begivenheder over hele året, og så topper vi det med en folkefest 22. juni, hvor også kongehuset er inviteret. Og hele tiden forsøger vi at have fokus på den indbyrdes afhængighed mellem by og havn og det udsyn, som havnen giver, lyder det fra jubilæumskoordinatoren.

Udover folkefesten 22. juni nævner Dorte Reinholdt en ny 80-kilometer rute til årets Coast2Coast med start i Hirtshals, isskulpturfestival i vinterferien og en stor koncert til Naturmødet som årets højdepunkter.

Se billeder fra åbningen af jubilæumsåret øverst i artiklen.