Foto: Per Frank Paulsen

02:05

Hirtshals Havn har alene i år måtte besvare 17 begæringer om aktindsigt fra en person.

00:35

Er manden bag netmediet journalista.dk, der tidligere bl.a har afsløret et voldsomt overforbrug på Vejle Havn.

02:12

1 af 4

Hirtshals Havn plaget af aktindsigter - 100.000 kroner brugt på én mand

På de første seks måneder har Hirtshals Havn brugt 100.000 kroner på at svare på 17 krav om aktindsigt til den samme mand.

De første seks måneder i 2017 har Hirtshals Havn måttet svare på krav om aktindsigt 17 gange til den samme mand. Det har foreløbigt kostet havnen 100.000 kroner i år.

Vicedirektør Karin Eilersen i Hirtshals Havn kan fremvise adskillige bunker papir fra de seneste begæringer om aktindsigt, som havnen har fremskaffet.

- Det forstyrrer da meget i dagligdagen, og jeg undrer mig da også over, at vi ofte skal svare på spørgsmål, som vi allerede tidligere har givet svar på, siger Karin Eilersen. 

Læs også Videbegærlig mand har kostet Læsø Kommune 1,5 millioner kroner

Havnens bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen mener, at målet er ved at være fyldt.

- Naturligvis skal vi imødekomme begæringer om aktindsigt, og naturligvis skal vi overholde loven, men sager som den her gør jo, at man må gøre sig overvejelser om, hvor går grænsen for, hvor meget man kan belaste en administration. Vi synes, at belastningen har nået et større niveau, end vi synes er rimeligt, siger Anker Laden-Andersen.

Det er indehaveren af netmediet Journalista.dk, Lars Bjørknæs, der flittigt begærer aktindsigt hos Hirtshals Havn og en række andre danske havne. Han har tidligere afsløret et voldsomt overforbrug på Vejle Havn, hvor bestyrelsen var særdeles rundhåndede overfor for sine ansatte og sig selv.

Bestyrelsesmedlem i Hirtshals Havn og medlem af Danske Havnes bestyrelse, Hjørrings borgmester Arne Boelt, siger:

- Vi anerkender, at der var noget at komme efter på Vejle Havn, men jeg synes, det går for vidt, når man bagefter søger aktindsigt hos en masse havne om alt muligt. Det er som at skyde med spredehagl, og det koster rigtig mange penge, siger Arne Boelt.

Det er som at skyde med spredehagl, og det koster rigtig mange penge.

Arne Boelt, borgmester og bestyrelsesmedlem i Hirtshals Havn

Ifølge bestyrelsesmedlemmet i Danske Havne har Lars Bjørknæs mange sager om aktindsigt kostet havnene mere end en million kroner at sagsbehandle. Det regnestykke tvivler manden bag aktindsigterne nu på.

- Jeg kan genkende noget af den samme kritik, dengang jeg afslørede et voldsomt overforbrug på Vejle Havn, og jeg synes, at der er et lignende mønster her. Det er klart, at jeg bliver ved med at kræve oplysninger, hvis jeg føler, at for eksempel Hirtshals Havn forsøger at trække et svar i langdrag eller ikke giver de oplysninger, som jeg forlanger, siger Lars Bjørknæs, der udgiver sit netmediet fra sit hjem i Spanien.

Arne Boelt mener, at retten til aktindsigt i dette tilfælde bliver misbrugt, og at det kan ende med at gå over andre.

- En sag som den her kan ødelægge rigtigt meget, for på et eller andet tidspunkt bliver samfundet nødt til at kigge på, hvad det her koster, siger Arne Boelt.

Du kan høre Lars Bjørknæs forklaring i videoen herunder.

05:46 Luk video