Hjørring Kommune udnytter de gamle rådhuse
Da kommunalreformen trådte i kraft for ti år siden, blev fire kommuner samlet til én i Hjørring. Det betød tomme rådhuse i Hirtshals, Sindal og Vrå, men i dag har alle de tidligere rådhuse i Hjørring Kommune fået nyt liv.
Da kommunalreformen trådte i kraft for ti år siden, blev fire kommuner samlet til én i Hjørring. Det betød tomme rådhuse i Hirtshals, Sindal og Vrå, men i dag har alle de tidligere rådhuse i Hjørring Kommune fået nyt liv.
Det er ti år siden, kommunesammenlægningen blev en realitet. I det nordvestlige hjørne af Vendsyssel blev fire kommuner til én, da kommunerne i Hirtshals, Sindal, Løkken-Vrå og Hjørring blev samlet til Hjørring Kommune. Kommunalreformen betød tomme rådhuse i en række byer.
Det politiske centrum i det tidligere Sindal Kommune skulle ikke bruges mere efter kommunalreformen, men i dag er der masser af liv i det gamle rådhus, som er blevet bygget om til børnehave og vuggestue.
- Jeg tror da på, at for byens borgere er det vigtigt, at de lokaler som nu en gang er blevet bygget, stadig bliver brugt, og at der er et aktivt liv her. Det håber jeg, at byens borgere sætter stor pris på, ligesom vi gør, siger Mette Pedersen, faglig leder i Børnehuset Sindal.
Alle kvadratmeter i de gamle Sindal Rådhus bliver udnyttet. I kælderen holder hjemmeplejen, det lokale arkiv og radiostationen Radio Sindal til. Radio Sindal rykkede for godt tre år siden ind i det gamle kommunekontor.
- I starten var vi en lille smule skeptiske, men efterhånden er vi rigtig glade ved det, og vi har et godt samarbejde med dem, der også er her, siger Kristian Jensen, formand for Radio Sindal.
Den nye Hjørring Kommune, som trådte i kraft 1. januar 2007, holdt i de første år til i den gamle bygning her på torvet i Hjørring. Nu har Vendsyssel Historiske Museum købt det gamle rådhus for den nette pris af to kroner.
- Vi har så pillet byrådsmøblerne ud. Herinde har vi i dag mange møder, foredrag og foreskellige foreninger kommer og holder årsmøder med videre, fortæller Jørgen Rendboe, direktør for Vendsyssel Historiske Museum.
Det gamle rådhus var for småt, og i efteråret 2013 blev det nye rådhus på den anden side af gaden indviet. Hele kommunens administration holder nu til i Hjørring.
- Nu har vi fået det samlet, og det er medarbejderne glade for, det er politikerne glade for og dernæst, så sparer vi også 10 millioner på driften, og det er da bestemt også værd at gå efter, siger Arne Boelt (Socialdemokratiet), borgmester i Hjørring Kommune.
Borgmesteren er glad for, at kommunens gamle rådhuse ikke bare står og syner hen.
- Det har været vigtigt for os at få de gamle rådhuse i spil på en eller anden måde, og derfor er det også forskellige løsninger, der er valgt i de byer, hvor vi har haft rådhuse, siger Arne Boelt.
I Hirtshals er to tredjedele af rådhuset blevet solgt og raget ned. I stedet er der opført en Netto-butik. Den resterende del har Hjørring Kommune stadig, og her er der bibliotek og arkiv. I Vrå er rådhuset lejet ud til Socialtilsyn Nord, og økonomisk scorer Hjørring Kommune en årlig besparelse på 10 millioner kroner, fordi kommunalreformen ikke har ført tomme rådhusbygninger med sig.
- Det er en rigtig god forretning for os. Og det er vel det, der er hele meningen med kommunesammenlægningen? Det har vel været, at man skulle samle sine aktiviteter og effektivisere, så man kunne give borgerne mest mulig service for pengene, siger Arne Boelt.