LIGE NU:

Hjørring: Vendelbohus står til at lukke

Det navnkundige kulturhus Vendelbohus i Hjørring står til at dreje nøglen om. Det står klart efter Hjørring Kommune i dag vedtog et budgetforlig, som fjerner et årligt driftstilskud til bygningen på 1,5 millioner kroner. En katastrofe, lyder det i dag fra den lokale kulturforening.

Den har været hjemsted for Hjørring Revyen. Scene og balkon kan dateres tilbage til 1907. Vendelbohus i Hjørring har ladet tæppet gå for teaterforestillinger siden begyndelsen af det 20. århundrede. Men med det budgetforlig, som et snævert flertal i Hjørring Kommunes byråd torsdag har vedtaget, kan løbet meget vel være kørt for den historiske bygning.

- Hvis der ikke er penge til personale, lys og varme, så lukker huset.

Den dystre melding kommer fra Finn Bredahl Jørgensen. Han er formand for Kulturforeningen Vendelbohus, som er paraplyorganisation for de foreninger, der til dagligt befolker bygningen.

- Hvis vi vil udvikle byen og hvis vi ønsker tilflytning, så synes jeg ikke, at vi har råd til at miste det kulturtilbud, der ligger i den her bygning, siger han.

Vendelbohus har hidtil modtaget 1,5 millioner kroner om året i driftstilskud fra Hjørring Kommune. Men fra sommeren 2019 bortfalder tilskuddet. Ifølge Finn Bredahl Jørgensen kan det meget vel betyde enden på mere end 100 års teater- og kulturhistorie i Hjørring. En rigtig dårlig nyhed for de 16 foreninger, som Vendelbohus til dagligt rummer, og rigtig dårligt nyt for Hjørring Teater.

- Det er vores spillested og har været det i over 50 år. Så det er som at få trukket tæppet væk under os, siger Inge Reenberg, der er daglig leder af Hjørring Teater.

quote Det er vores spillested og har været det i over 50 år. Så det er som at få trukket tæppet væk under os

Inge Reenberg, Hjørring Teater

- Mange af de forestillinger, som vi står for, er de store fra Folketeatret, Det Kongelige Teater og Den Jyske Opera. Og dem kan vi ikke umiddelbart spille andre steder i byen, uddyber hun.

De seneste tre år har både kommunen og Kulturforeningen Vendelbohus forsøgt at finde en forpagter til bygningen. Den 3000 kvadratmeter store bygning havde sidst en forpagter tilknyttet tilbage i 2008. Men netop en sådan løsning håber viceborgmesteren i Hjørring Kommune stadig på.

- Hvis vi får en til at drive storkøkkenet dernede, drive restaurationen, lave bryllupper, dåb, begravelseskaffe og drive stedet, som det blev drevet frem til 2008, så tror jeg faktisk, vi har en god mulighed for, at Vendelbohus kommer til at bestå mange år endnu, siger Per Møller (K), viceborgmester i Hjørring Kommune.

På Vendelbohus fortsætter frygten for lukning med at være til stede. Men håbet om en fremtid for den historiske bygning lever – trods alt – stadig.

- Det kan ikke være rigtigt, at huset ikke kan overleve. Det tror jeg ikke på, slår Finn Bredahl Jørgensen fast.

 
japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden