Hjørringenser vil sætte madspild på den politiske dagsorden
I Danmark smider vi årligt mere end 700.000 ton mad ud, der har overskredet sidste salgsdato. Det mener en miljøaktivist er et stort problem, og han har nu sat sig for madspild gjort til et stort tema på den politiske dagsorden.
Miljøaktivisten Marc Real har sat sig for at gøre madspild til et stort tema på den politiske dagsorden i anledning af det forestående folketingsvalg.
I Danmark smider vi årligt mere end 700.000 ton mad, der har overskredet sidste salgsdato, i skraldespanden.
Det, mener miljøaktivisten Marc Real fra Hjørring, er et stort problem, og han har nu sat sig for at gøre madspild til et stort tema på den politiske dagsorden, når det næste folketingsvalg kommer senere i 2019.
- Vi producerer for meget mad, som vi smider ud. Jeg har skrevet til Lars Løkke og diskuteret med Mette Frederiksen, hvorfor er det vi laver så meget mad og smider det ud. Jeg vil nødigt være en lille gris, der bliver slået ihjel og smidt i skraldespanden uden at have været imellem hænderne på et menneske, siger Marc Real.
Han vil gerne have politikerne til at føre mere kontrol med fødevareindustrien, så der ikke bliver produceret mere mad, end vi kan forbruge.
Marc Real har oprettet en facebook-gruppe, der skal være med til at sætte fokus på madspild og udbrede kendskabet til problemet.
Svært af komme madspild til livs
Madspildet i Danmark er faldet år for år, men er stadig et stort problem i samfundet. Flere supermarkeder har sat stop af madspild på dagsordenen og har blandt andet indført særlige mærker, der bliver sat på mad, der er ved at overskride sidste salgsdato.
Hos supermarkedskæden Coop's butikker justerer man indkøbet af mad efter kundernes efterspørgsel, men ifølge Coop selv kan man aldrig komme madspildet helt til livs.
- Jeg tror ikke, man kan komme helt ned i nul, for det er svært at forudsige, hvad kunderne efterspørger. Men med automatiseringen og de nye initiativer, der kommer løbende, så kan vi komme rigtig, rigtig langt ned, siger Signe Frese, ansvarschef hos Coop Danmark.
Indtil videre er det lykkedes Coop at få sit madspild ned på 1,5% af kædens omsætning, men ifølge Marc Real og Fabian Vennekilde er det langtfra nok.
- Jeg ved godt, at der sker rigtig meget inden for stop madspild. Der er flere lokale initiativer, men foreningen Stop Madspild har eksisteret i 10 år, og der bliver stadig smidt rigtig meget mad ud, siger Fabian Vennekilde.