Isdronningen fra Tversted


Jette Bundesen førte Det Blå Ishus til berømmelse både i og udenfor Nordjylland. Det var især Jettes famøse guf, der skabte omtale og trak folk til det lille ishus ved stranden i Tversted år efter år. Efter 26 år sagde hun stop og brød ud af aftalen med isgiganten Premier Is. Nu driver hun Det Grå Ishus, hvor der på en god sommerdag ryger et halvt ton flødeis og litervis af guf over disken.

 

 

 

 

Køen er lang. Snakken går lystigt blandt de forventningsfulde turister uden for Det Grå Ishus ved stranden i Tversted. Ved bord-bænkesæt bliver der spist is til den store guldmedalje, og både børn og voksne har guf på næsen og smil på læben. På denne sommerdag nærmer temperaturen sig de magiske 30 grader.

Inde i ishuset er der rygende travlt. De syv medarbejdere har hver deres funktion og ved lige præcis, hvad de skal. Nogle tager imod bestillinger, nogle laver is, nogle sørger for guf, mens andre laver vafler og pølser. Det tager cirka 30 sekunder at lave en isvaffel med fem kugler. Den største is er en Kæmpe Kalle – en is med ti kugler, guf, drys og en flødebolle, som kan tage pusten fra selv en granvoksen mand.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Midt i det hele står Jette Bundesen. Det var hende, der overtog forpagtningen af Det Blå Ishus efter sin mor i 1993 og sidenhen førte ishuset med den kraftige, turkisblå farve til succes og gjorde det kendt både i og udenfor Nordjylland.

I fire år forpagtede Jette Bundesen både Det Blå Ishus og Det Gule Ishus. Sidstnævnte tog navneforandring, gik fra gult til gråt og hedder i dag Det Grå Ishus.

Men i 2018 sagde Jette Bundesen stop og droppede aftalen med giganten Premier om at forpagte Det Blå Ishus. En æra var slut. Forklaringen på stoppet vender vi tilbage til.

 

 

 

 

 

 

Ishusene i Tversted har fyldt en stor del af Jette Bundesens liv. I 1977 overtog hendes mor forpagtningen af Det Blå Ishus. I begyndelsen af halvfemserne flyttede Jette Bundesen til Tversted, og i 1993 kunne hun føre ishuset videre som ny forpagter.

- Jeg har levet og åndet for det her i rigtig mange år. Jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle gøre ved mig selv om sommeren, hvis jeg havde fri, siger Jette Bundesen.

Gennem årene har flere hundreder været ansat i ishusene, som Jette har forpagtet, og mange medarbejdere vender tilbage til ishuset sæson efter sæson. Udenfor sæsonen er der ishusfest og weekendtur for medarbejderne. Det betyder meget, at de ansatte i ishuset har det godt sammen.

- Jeg er ikke højere i hierarkiet i ishuset end de andre, siger Jette Bundesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er især én grund til, at det lige netop er Jettes ishuse i Tversted, der har opnået nærmest legendarisk status i is-Danmark. Guf. Og ikke bare hvilket som helst guf. Nej, guf lavet på en helt særlig opskrift, som ikke står nedfældet nogen steder.

Opskriften opstod, da Jettes mor i sin tid eksperimenterede med ingredienser, og pludselig fandt frem til en sammensætning, der kunne få englene til at synge.

Guffet ryger over disken i kilovis, og mange kunder køber et helt bæger eller kræmmerhus udelukkende med guf. De elsker det cremede, søde skum.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Det er kun Jette Bundesen og manden Henrik Pedersen, som kender de hemmelige ingredienser. Opskriften findes udelukkende i deres hukommelse og står ikke skrevet nogen steder. De blander alt guf hjemmefra, så heller ikke de ansatte kender den. Det er helt umuligt at få Jette Bundesen til at løfte sløret for selv den mindste detalje.

- Det kan du godt glemme, siger Jette Bundesen alvorligt, før hun griner højlydt.

- Den kommer ingen vegne.

Da Jette forlod Det Blå Ishus, tog hun opskriften med sig, så i dag findes det sagnomspundne guf kun i Det Grå Ishus.

 

 

 

 

 

 

 

 

”Efter 26 år i Det Blå Ishus har jeg valgt at stoppe. Men du kan finde mig og min berømte guf i Det Grå Ishus. På Gensyn. Jette.”

Teksten skrevet med sprittusch på et orange stykke papir har fået mange til at undre sig. Hvorfor er Jette ikke længere i Det Blå Ishus, nu hvor det var blevet så stort et trækplaster?

Den store succes har mest af alt gavnet ejeren af Det Blå Ishus – nemlig giganten Premier Is – og ikke Jette Bundesen, som forpagtede ishuset. Faktisk har medgangen og den store interesse primært betydet, at Jette Bundesen har haft drøntravlt, mens fortjenesten endte ved Premier Is.

 
 
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

I 2018 sagde Jette Bundesen stop. Hun gik ned i tid og forpagter i dag kun Det Grå Ishus 100 meter længere nede ad vejen.

- Jeg er simpelthen så glad for at være flyttet. Jeg har det så godt med det. Jeg glæder mig hver evig eneste dag til at komme på arbejde, siger Jette Bundesen.

Hun siger det ikke selv, men man fornemmer tydeligt, at det har været stressende at drive to ishuse og jonglere med alt fra vagtplaner til bestilling af varer.

Medarbejderne kan også godt mærke, at det er en anden Jette, der står i ishuset nu i forhold til tidligere.

- Det er en meget gladere Jette. Hun er mere rolig og har et bedre overblik, siger Cecilie Doucette, som har arbejdet for Jette Bundesen i fem år.

Selvom det i år er første sæson, Jette Bundesen kun driver Det Grå Ishus, er der allerede mange kunder, der har opdaget, at hun ikke længere er at finde i det blå, som har fået ny forpagter.

- Kunderne siger ”Vi følger dig, Jette.” Jeg har rigtig mange stamkunder. Det er skønt, siger hun.

 

 

 

 

quote - Den skide efterløn. Den kommer vi ikke ret langt med

Jette Bundesen

 

 

 

 

Egentlig skulle Jette Bundesen snart på efterløn. Men det er, som om det ikke rigtigt bliver til så meget.

- Den skide efterløn. Den kommer vi ikke ret langt med, griner Jette Bundesen.

Jettes mand tror heller ikke på projekt efterløn.

- Hun er rigtig glad for sine kunder. Jeg tror slet ikke, hun kan undvære det, så selvom hun snart kan gå på efterløn, så tvivler jeg på, hun gør det, siger Henrik Pedersen.

Om to år skal det ældste barnebarn konfirmeres, og Jette Bundesen har lovet barnebarnet, at hun stopper til den tid. Hun er dog ikke sikker på, at hun kan holde det løfte.

For der er altid endnu en is, der kan serveres, og endnu en sending guf, der kan blandes.

Efterlønnen bliver nok alligevel aldrig rigtig til noget.

 

 

"Isdronningen fra Tversted" er optaget og redigeret af Robert Bedsted

Artiklen er skrevet og redigeret af Josefine Brader