Kæmpevindmøller ved Børglum Kloster ligner mere og mere en realitet

Planerne om at opføre otte kæmpevindmøller syd for Børglum Kloster rykkede i dag et skridt nærmere virkeliggørelse, da planlægningen af projektet officielt blev sat i gang.

På Børglum Kloster fylder vindmøller bogstavelig talt meget lige for tiden.

- Det fylder alt. Vi kan ikke sove om natten, og vi tænker ikke på andet, siger godsejerinde på Børglum Kloster, Anne Rottbøll.

To en halv kilometer syd for klosteret vil et vindmøllelaug og et privat energiselskab udskifte otte eksisterende møller med otte nye.

De knap 70 meter høje møller skal efter planen udskiftes med 150 meter høje nye modeller - en rigtig dårlig idé, mener de på Børglum Kloster.

-  Fordi det her er kulturarv - og kulturarv, det skal man passe på, siger Anne Rottbøll.

 

Over 3000 underskrifter imod planerne er allerede indsamlet både lokalt og i en online underskriftindsamling. Alligevel valgte et enigt teknik- og miljøudvalg i Hjørring Kommune i dag at sætte planlægningen af projektet i gang.

- Hvis vi bare viflede den af, fordi vi får de her mange underskrifter, hvad så med de mange, der ønsker de her møller, der ønsker at få nogle andelsbeviser i de her møller? Og de lodsejere, som har møllerne i dag - hvad så med dem, siger formand for miljø- og teknikudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro.

Frank Nielsen bor godt en kilometer fra det, som snart kan blive til 150 meter høje møller, og det er ikke noget, han ligefrem ser frem til.

- Vi må jo kunne finde en overenskomst mellem at få møllerne placeret, sådan at de stadig tjener miljøet, men også tjener borgerne og ikke gør livet surt for dem, der skal bo op ad dem. Det må kunne lade sig gøre, siger Frank Nielsen.

På Børglum Kloster fortsætter de kampen for at projektet aldrig bliver til virkelighed.

Hvorfor er det så stort et problem?

- Altså, dem der er der nu, dem synes jeg sådan set er fine. Fordi de glider lidt ind i horisonten. Så man tænker ikke over det. Men 150 meter. Det er jo som en skyskraber i New York, siger Anne Rottbøll.


Seneste nyt

fra Nordjylland