Købmand vender ryggen til store supermarkedskæder: - Jeg vil bestemme selv
Nu skal vi møde en købmand, hvis slags der ikke er mange tilbage af. Han har vendt ryggen til de store supermarkedskæder og har i stedet valgt at lave sin egen kæde, Superland. Det er ellers oftest nemmest at have en større kæde i ryggen - men købmanden her vil bestemme selv
En købmand i Tårs har sagt nej til at være en del af en større supermarkedskæde, og har i stedet lavet sin egen.
Købmanden Ole Thomsen er træt af de store supermarkedskæder. Han vil nemlig bestemme helt selv.
Derfor sagde han for fire år siden nej tak til at blive en del af den større supermarkedskæde Meny, og startede i stedet sin egen kæde, SuperLand, som har to butikker – én i Tårs og én i Sindal.
- Kæderne bestemmer for meget - det er jo embedsmænd, der bestemmer. De ved ikke, hvad det handler om. De har jo bare gået på universitetet, siger Ole Thomsen.
På landsplan har De Samvirkende Købmænd 1.450 medlemmer, hvor kun 20 af dem er selvstændige. I Nordjylland er Ole Thomsen den eneste købmand, som ikke er en del af en kæde.
Ifølge John Wagner, der er administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, er det noget mere risikofyldt at have sin egen kæde, frem for at være en del af én af de store supermarkedskæder.
- Der er ingen tvivl om, at der er en større procentdel af dem, der ikke er med i et kædesystem, som desværre har måtte lukke de sidste 10-20 år, end dem der er med i et forpligtende kædesystem, siger han.
John Wagner understreger også, at dem der er med i et kædesystem, har mange flere fordele, som de kan drage nytte af. Det gælder blandt andet indkøb, udvikling af konceptet, rådgivning fra konsulenter og professionel markedsføring i form af landsdækkende tilbudsaviser.
Men selvom det kan være en del nemmere at drive en købmandsforretning, når man har en kæde i ryggen, så bliver Ole Thomsen ved som selvstændig.
- Jeg er ligeglad med, hvad man tjener, så længe man er tilfreds, siger han.