Kommune planlægger at lukke populært plejehjem

Hjørring Kommune planlægger at lukke et veldrevet plejehjem med god økonomi, fuld belægning og tilfredse beboere. Det sker paradoksalt nok, fordi kommunen gør det bedre end de fleste. Her er der forholdsvis kort ventetid på at få en plejehjemsplads. Men ved at lukke et plejehjem, kan ventetiden blive længere, og dermed kan der tjenes penge.

Politikerne i sundheds-, ældre- og handicapudvalget i Hjørring Kommune har bestemt, at plejehjemmet, Havbakken i Tornby ved Hirtshals, skal nedlægges. Først for et par uger siden fik den 88-årige Else Hald Pedersen den kedelige nyhed, at hun nok ikke undgår at skulle flytte.

- Jeg blev meget ked af det og tænkte, om vi da ikke kunne gøre noget for at undgå, at de lukker. Jeg er så glad for at bo her. Alle er så søde og venlige, både personalet og de andre beboere. Hvorfor skal man flytte, når man er godt tilpas et sted? Spørger Else Hald Pedersen.

Datteren, Karen Pedersen, er oprørt over at hendes mors hjem står til at skulle nedlægges.

- Det er galimatias. Jeg kan ikke se noget hoved og hale i den beslutning, for Havbakken er veldrevet og måske det billigste sted for kommunen, siger Karen Pedersen.

Ældrerådet i Hjørring fik også først for et par uger siden kendskab til, at Havbakken skal nedlægges.

- Det er sørgeligt, og jeg er personligt meget ked af det på beboernes vegne. Det er så godt et plejehjem, meget velfungerende, siger Carsten Møller Nielsen, næstformand i Hjørring Ældreråd.

Politikerne, der nu vil føre sparekniven over Havbakken og sende 32 beboere på porten, er heller ikke stolte af lukningsplanerne.

- Jeg synes ikke det er nogen særlig morsom beslutning, vi har truffet. Men de økonomiske forhold gør, at vi politikere er nødt til at komme med den her handleplan, siger Per Møller, formand for Sundheds, Ældre- og Handicapudvalget.

De økonomiske forhold handler om, at Havbakken har 32 beboere. Nøjagtig det antal gør, at kommunens kabale kan op, så ventetiden på en plejehjemsplads bliver betydeligt længere, men alligevel ikke sprænger den lovbestemte ventetid på max 60 dage.

- Vi har en lille overkapacitet lige nu, og den kan vi håndtere ved at lukke et plejecenter, siger Per Møller.

For at få det økonomiske puslespil til at passe, betyder det mindre, at Havbakken kun er 30 år gammel, veldrevet og med god økonomi - og at udvalgsformanden selv bruger ordet "superveldrevet" om stedet.

- Det er noget med, hvad man skylder på de forskellige plejehjem, og det kunne jo være, at Havbakken lige præcis var det, der var billigst at komme af med, fordi økonomien er så god her. Det er sørgeligt, siger Carsten Møller Nielsen, næstformand i Ældrerådet.

Udover tilfredse beboere og god økonomi, har Havbakken særligt gode muligheder for at tilbyde en ægtefællebolig. Rita og Tage Sørensen bor i en af dem og gruer ved tanken om at skulle adskilles.

- Det er ligesom at blive skilt. Det ville ikke være skønt, for nu har vi gået sammen i 62 år og kan snart holde diamantbryllup. De må da kunne finde noget andet at spare lidt på, siger Tage Sørensen.

Udvalgsformanden har svært ved at se, hvor der kan spares andre steder.

- Det vil enten gå ud over de syge, de handicappede, de ældre, de psykisk syge eller de handicappede. Det vil jo gøre ondt uanset hvad, siger Per Møller, formand for Sundheds, Ældre- og Handicapudvalget.

- Jeg er ked af at skulle flytte og vil allerhelst blive boende, hvis jeg kunne få lov, siger Elsa Hald Pedersen.

Der er foreløbig samlet 700 protestunderskrifter i lokalområdet. Byrådet skulle have truffet den endelige beslutning om plejehjemmets fremtid den 30 maj, men efter TV2 Nord gik ind i sagen har politikerne udskudt beslutningen om lukningen til efter sommerferien.


Seneste nyt

fra Nordjylland