Nordjyske iværksættere laver larver der skal leve af dit affald
Behovet for at udtænke og udvikle nye kilder til protein og fødevarer har aldrig været større. I Løkken arbejder to nordjyder med at producere larver, der skal leve af dit madaffald.
Produktionen af kød er en klimabelastning stort set uden mage og med en hastigt voksende befolkning på denne klode, er fødevareproduktion en stadigt voksende udfordring. For kloden, for klimaet og for os mennesker.
Vi storforbruger af Jordens ressourcer og skulle alle de 10 milliarder mennesker, vi snart er, forbruge af Jordens goder som vi gør i Danmark, skulle vi bruge hele fire jordkloder for at det kunne hænge sammen.
Derfor er iværksættervirksomheder som den, I skal møde her, vigtige. De er vigtige fordi, de gentænker fødevareproduktion og proteinkilder – og fordi de gør det på en bæredygtig måde.
Fede larver fulde af protein
Det er virksomheden Entomass, I skal møde og det er de to civilingeniører Mads Heinrich Juul og Mads Skjærbæk der står bag virksomheden. De er uddannet som ingeniører i bioteknologi fra Aalborg Universitet – og så avler de fluelarver. Masser af larver.
I et miljø med høj luftfugtighed og 27 grader formerer tusindvis af sorte soldaterfluer sig. Fluerne ser hinanden an, parer sig og så lægger hunnen omkring 1000 æg.
- Vi tager æggene som så klækker og bliver til små larver. Når de så har spist, bliver de til store larver, forklarer Mads Heinrich Juul.
Larverne, som makkerparret producerer cirka et ton af om måneden, bliver til proteintilskud til produktionen af foder til kæle- og pelsdyr. Og det smarte ved larverne er, at de er bæredygtige. De lever nemlig af affald.
Lige nu spiser larverne, der ender med at blive fede og fulde af protein, affald fra bagere, mejerier og bryggerier. Og planen er, at de skal leve af organisk materiale fra husholdningen. Det vil sige at de skal spise dit, mit og vores køkkenaffald.
12 tons om året --> 10.000 tons om året
Entomass har planer om at udvide produktionen til fra de nuværende 12 tons om året til massive 10.000 tons om året.
For at opnå det mål skal Mads Heinrich Juul og Mads Skjærbæk ud og finde investorer.
- Vi er ved at finde de kontakter der skal til, de kloge penge, de investorer, der vil med på den her rejse med os og skalere det op til hvor det bliver en industriel faktor. Hvor det kan gøre en forskel, forklarer Mads Heinrich Juul.
Han forklarer videre at det ikke er for pengenes skyld, der bliver avlet larver hos Entomass:
- Det er for mine børn og for fremtiden. Det er ikke fordi jeg skal være rig, det er fordi jeg tror det kan gøre en forskel. Og gøre en forskel i mange år.