LIGE NU:

Nordjyske kommuner kommer til at betale for ny erhvervspakke

Udsigten til at vi fremover kan købe billigere nødder og sodavand kommer til at koste på den kommunale indsats, der skal hjælpe borgere væk fra arbejdsløshed.

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt glæder sig ikke over udsigten til at spare penge, når han blandt andet skal købe nødder, sodavand og regntøj. Det bliver nemlig kommunerne, der skal være med til at betale en del af den erhvervspakke, som resulterer i lavere afgifter på en række varer.

870 millioner bliver i alt taget fra beskæftigelsesindsatsen i kommunerne for at finansiere en del af den 14,7 milliarder dyre erhvervspakke, som regeringen har vedtaget sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Fremover får kommunerne et fast beløb og friere tøjler til at udforme deres beskæftigelsesindsats, men det rammer ifølge Arne Boelt de kommuner, som indtil nu har gjort mest. De kan nemlig se frem til at modtage et lavere beløb end hidtil.

- Der skulle være en gulerod for dem, der ville investere. Dem, der ville gøre noget. Dem, der ville skabe et bedre Danmark og dem, der ville skaffe et større arbejdskraftudbud. De skulle belønnes, og nu sker der lige nøjagtig det modsatte. Nu belønner man dem, der ikke har gjort en pind, siger Arne Boelt (Socialdemokratiet).

Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted, som er formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, håber ikke, at borgmesteren har ret i den antagelse.

- Jeg tror på, at kommunerne kommer til at arbejde mere ensrettet med den indsats, de skal lave over for dem, der er ledige, fordi det, det drejer sig om, er, at dem, der har problemer og mangler et job, får den rette hjælp, siger Bent Bøgsted (Dansk Folkeparti). 

Hjørring Kommune investerede for tre år siden 125 millioner i beskæftigelsesområdet. Kommunen ville tage udgangspunkt i den enkelte person i stedet for at tænke i kasser. Indsatsen har virket. Mange er kommet i job og investeringen tjener sig hjem. Initiativet er blevet kendt som "Hjørring-modellen", og Folketingets beskæftigelsesudvalg har set og rost kommunens tilgang til problemet.

- De har endda skrevet, at man skal gøre ligesom i Hjørring, men det synes jeg godt nok er svært for de andre kommuner at komme til at gøre nu, siger Arne Boelt.

- Indtil videre har vi fået at vide af finansministeren, at det er ganske få kommuner, der kunne få et tab på det her, og så vidt jeg husker, var Hjørring ikke blandt dem, så vi skal selvfølgelig have lavet nogle beregninger på, hvad det kommer til at betyde for hver enkelt kommune, siger Bent Bøgsted.

Der er ifølge Arne Boelt gode elementer i den nye erhvervspakke. De maritime erhverv og sommerhusudlejerne har fået bedre vilkår, men borgmesteren kalder finansieringen helt skæv.

- Jeg tror, der skal langes rigtig mange øl over disken, og der skal ske meget på sommerhusområdet og på det maritime område for at opveje 12 millioner i Hjørring Kommune. Det må jeg godt nok indrømme, siger Arne Boelt.