Nordsøen Oceanarium sætter fut i søheste-sexlivet

Søhestene i Nordsøen Oceanarium skal formere sig mere, og akvariepasserne hjælper dem på vej. Foto: Nordsøen Oceanarium

00:43

1 af 2

For at få søhestene til at formere sig, har Nordsøen Oceanarium sat tre par sammen under særligt gunstige forhold, og en af hannerne er begyndt at komme i parringshumør.

Trods deres beskedne størrelse, er søhestene et af de mest populære dyr i Nordsøen Oceanarium. Det skyldes ikke mindst deres charmerende udseende og deres specielle adfærd.

Oceanariet vil gerne være selvforsynende med de charmerende små søheste, og det er normalt heller ikke noget problem. Men på det seneste har dyrene ikke været specielt gode til at formere sig, og derfor har akvarieassistenterne sat gang i noget, der tilnærmelsesvist ligner arrangerede ægteskaber mellem søhestene.

- Normalt oplever vi, at de yngler i vores udstilling, men vi er begyndt at mangle lidt søheste, fordi det er ved at være længe siden, så derfor har vi besluttet, at vi vil give dem de mest optimale betingelser for at vi kan få noget yngel ud af det, siger akvarie– og formidlingsmedarbejder Jakob Rasmussen fra Nordsøen Oceanarium.

Man har taget tre meget nøje udvalgte søhestepar, som man håber at få til at yngle. De er blevet flyttet til et akvarium i Nordsøen Oceanariums karantæneområde. Her er det muligt atholde nøje øje med, hvor meget søhestene spiser, og det er også muligt at justere temperaturen - et trick, som gerne skulle sætte gang i reproduktionen.

Når man øger vandtemperaturen fra omkring 17 til cirka 20 grader, tror søhestene nemlig, at det er sommer. I naturen er sommer lig med yngletid, og derfor regner man med, at søhestene vil parre sig.

Når de kommer i det rette humør, begynder søhestene deres parringsritual, som er forholdsvist avanceret. Blandt andet udfører de en form for synkromsvømning, og hannen viser sin oppustede mave frem.

- De har kun gået der i to dage, så det er lidt tidigt at sige, om de er ved at komme i parringshumør, men vi kna i hvert fald se, at en af hannerne er begyndt at svømme rundt og vise sin mave frem for at fortælle hunnerne, at han er lækker, og at han gerne vil parre sig. Så bliver det spændende at se, hvornår de bider på, siger Jakob Rasmussen.

00:43

Her kan du se, hvordan en af søhestehannerne gør sig til for hunnerne.

Luk video

Hvis parringen lykkes, er det hannerne der bliver gravide. De bærer de befrugtede æg i en pung på maven i cirka fire uger, inden æggene klækkes. Og så er der altså ingen kære mor - eller far - for de små, nye søheste. De bliver overladt til sig selv, straks de er klækket, og det betyder, at det er de færreste søhesteunger, der bliver voksne, fordi de bliver spist, inden de er særligt store.

Men i Nordsøen Oceanarium vil man gøre en ekstra indsats for at få så mange nye unger som muligt til at overleve.

- Når der forhåbentlig kommer unger, bliver de sat i deres eget akvarium, så vi kan passe ekstra godt på den og give dem en større chance for at overleve. Vi vil klække noget levende føde til dem i form af for eksemepl artemia, som er små krebsdyr, eller mysis, osm er lidt større krebsdyr, fortæller Jakob Rasmussen.

Hvis alt går efter planen, og søhestene yngler inden alt for længe, håber akvariepasserne, at der kommer søheste"føl" til januar.

 

Fakta om søhesten

• Den art søhest som er på Nordsøen Oceanarium hedder Big-belly seahorse Hippocampus abdominalis, der ikke har et dansk navn.

• Det er nemt at se forskel på hanner og hunner, da hannen har en blød, rund pung lige under maven til at opbevare ungerne i.

• Det er hannen, der ”bliver gravid” og bærer de befrugtede æg i sin pung på maven i cirka 4 uger, før æggene klækker og ungerne fødes.

• En søhest kan føde op til 700 unger – gennemsnittet ligger på 260 unger.

• Når ungerne er klækket, skal de klare sig selv. Derfor er der i naturen ikke ret mange unger der bliver til voksne søheste.

Forsiden lige nu